időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Járai kamatot emelne, László nem

MNO
2003.06.09. 19:20

Hétfőn dönt a Monetáris Tanács arról, hogy beavatkozzon-e a forint árfolyamába. A jegybankelnök korábban jelezte: kamatemelésre is hajlandóak, hogy megállítsák a forint mélyrepülését. A pénzügyminiszter ugyanakkor pénteken úgy nyilatkozott: szerinte nincs szükség beavatkozásra.

Háromnapi gyengélkedés után pénteken már erősödött a forint a devizapiacon, de még mindig nem érte el a 250 forintos árfolyamot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és elnöke, Járai Zsigmond ezt tartaná megfelelő szintnek, szerintük így lesz tartható az év végére tervezett 4,6 százalékos infláció.

Pénteken az MNB úgy nyilatkozott: mindent megtesz azért, hogy 250 forint körül legyen az euró árfolyama. Két eszköze lehet: az egyik az intervenció, vagyis amikor a nemzeti bank forintot vásárol a piacon, így erősítheti a forint árfolyamát. A másik, hogy felemeli a jegybanki alapkamatot. Jegybanki vezetők nyilatkozataikban ezt a megoldást, vagyis a kamatemelést valószínűsítették.

László Csaba pénzügyminiszter ezzel szemben úgy nyilatkozott: rövidtávon nincs szükség kamatemelésre. A Monetáris Tanács holnap ül össze, hogy döntsön arról, hogy beavatkozik-e. Tény, hogy pénteken már 260-261 forintot adtak egy euróért a devizapiacon. A jegybank szerint mindez a pénzügyminiszter és Járai nyilatkozatainak köszönhető. Egyes hírek szerint a jegybank forintot is vásárolt a múlt héten, ezt azonban a szóvivő nem erősítette meg, de nem is cáfolta – adta hírül az RTL Klub híradója.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.