időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Magyar Bálint nagy üzlete

Magyar Nemzet
2003.06.12. 16:00

Közel ötvenötmillió forintot keresett adómentesen Magyar Bálint azon a fővárosi II. kerületi ingatlanon, amelyet még 1998-ban az SZDSZ–MSZP-s önkormányzattól vásárolt meg – tudta meg a Magyar Nemzet. A Fidelitas képviselői az SZDSZ-es oktatási minszter újonnan vásárolt villája előtt demonstráltak. Eközben a kormányszóvivő és a minisztérium éles szavakkal reagált a napilapnak a politikus házvásárlásával kapcsolatos szerdai cikkére.

Magyar Bálint – akkori és mostani – oktatási miniszter 1998. február 19-én megvásárolt II. kerületi Garas utcai lakása meglehetősen jó befektetésnek bizonyult a politikus – és persze felesége – számára. Az önkormányzati ingatlanért ugyanis – amelyet előzetesen 16 millió forintra becsültek – Magyaréknak csupán mintegy 4 millió forintot kellett fizetnie. A házaspár a vételár tíz százalékát tette le egy összegben, a fennmaradó részt meghitelezte nekik az SZDSZ-es Póta Gyula vezette önkormányzat.

A törlesztőrészlet havonta valamivel több mint 17 ezer forint volt, amelyet öt évig fizetett, majd a dokumentumok szerint Magyar és Hodosán Róza úgy döntött: egy összegben törleszt, amit az önkormányzat azzal honorált, hogy elengedte a tartozás 40 százalékát.

Az oktatási miniszter és felesége így összesen 3,3 millió forintot fizetett ki azért a 159 négyzetméteres, ötszobás lakásért, amit nemrégiben saját bevallása szerint 58 millióért adott el. Ezek után nem nehéz kiszámolni, hogy Magyar Bálint igen rövid idő alatt 54,7 millió forintot keresett az adásvétellel adómentesen, hiszen a pénzen rögtön újabb ingatlant vásárolt.

Magyar Bálint magát megnevezni nem kívánó ügyvédje a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagálva közölte: a 30 millió forintos lakásvásárlási kölcsön mellett Magyar Bálint ugyanekkora összegű áthidaló jelzáloghitelt vett fel a szokásos piaci kamattal.

Az ügyvéd ezzel nem cáfolta a lap azon információját, miszterint a politikus által eddig is elismert harmincmillió forintos OTP Jelzálogbank Rt.-től (Deák Ferenc u. 7–9.) felvett hitele mellett ugyanazon a napon – az akkor eladás előtt álló – II. kerületi Garas utcai lakására ugyancsak bejegyzett egy harmincmilliós jelzálogot az OTP és Kereskedelmi Bank Rt. (Nádor utca 16.).

Az Oktatási Minisztérium eközben közleményében felháborítónak, hecckampánynak nevezte a Magyar Nemzet cikkét.

A Fidelitas képviselői szerdán Magyar Bálint új villája előtt demonstráltak. – Nem tartjuk erkölcsösnek, ha egy miniszter a kapuzárás előtt, nyilvánvalóan bennfentes információk tudatában az addig mindenki számára rendelkezésre álló maximális összegű lakásvásárlási hitelt felveszi. Magyar Bálint ugyanis a hitelkeret felére csökkentéséről szóló kormányrendelet megalkotása előtt vett fel kétszer 30 millió forintot – fogalmazott Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke. Megjegyezte: az oktatási tárca közleményében elismerte a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent információt az említett hitelek felvételéről.

Emlékeztetett arra, hogy Rogán Antal képviselőtársával közösen írásbeli kérdést intéztek Medgyessy Péter miniszterelnökhöz arra vonatkozóan, hogy Magyar Bálinton kívül vannak-e még más kormánytagok, illetve vezető köztisztviselők, akik a négy nap múlva hatályba lépő kormányrendelet értelmében 15 millió forintban maximalizáltnál magasabb összegű lakáshitelt vettek fel. Hozzátette: eddig nem kaptak választ a kormányfőtől.
Nyitrai Zsolt utalt arra is, hogy az elmúlt hetekben több fórumon kifogásolták a kabinet döntését, amely jelentősen csorbítja a polgári kormány otthonteremtési programját.

Magyar Bálint oktatási miniszter volt az egyik fő témája a szerdai kormányülésnek. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Fidesz alantas lejárató kampányának nevezte a Magyar Bálint körül kirobbant botrányokat. Kifejtette: a szakmai munkában a kormány egységesen Magyar Bálint mögött áll. Felszólította a Fideszt, hogy úgymond „térjen vissza a higgadt, érdemi politikai stílushoz”, és ne akadályozza az oktatás reformját. Hasonlóan nyilatkozott Kuncze Gábor SZDSZ-es pártelnök is.

Kuncze dezinformál?

A Magyar Nemzet információi szerint több vezető SZDSZ-es politikus is úgy vélekedett a párt keddi ügyvivői tanácskozásán, hogy – tekintettel a választási kampányban is meghirdetett korrupcióellenes célkitűzéseikre – nem vetnek jó fényt a szabad demokratákra a Magyar Bálint vezette oktatási tárca körüli ügyek.

A lap úgy tudja, a jelenlévők közül öt SZDSZ-es politikus is felvetette, hogy a mostani helyzetben talán helyesebb volna, ha távozna posztjáról a miniszter, bár leszögezték, a döntést Magyar Bálintnak kell meghozni. Éppen emiatt senki sem kezdeményezte, hogy a kérdésben voksolással foglaljon állást a testület. Kuncze Gábor pártelnök a történtekről ugyanakkor úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy nem hangzott el olyan vélemény, amely jelentősen eltért volna a vezetőség hivatalos álláspontjától. Eszerint Magyar Bálint nem korrupt.
Villányi–Kis

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.