időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nincs ingyen szívgyógyszer

Magyar Nemzet
2003.06.11. 08:13

Nem válnak ingyenessé a szív- és érrendszeri beteg gyógyszerei az idén. A választási kampányban tett vállalásból annyi valósulhat meg egyelőre, hogy a szívbetegek kisebb része által szedett koleszterinszint-csökkentőkért kevesebbet kell majd fizetni, ezek támogatását ugyanis hetven százalékról kilencvenre emelnék.

Medgyessy Péter miniszterelnök minden választópolgárhoz eljuttatott személyes hangvételű levelében ígérte, hogy ingyenessé teszik a szív- és érrendszeri betegek gyógyszereit. A választási kampány során a kormány jelenlegi tagjai közül többen is felvállalták az ötletet, amiről több televíziós- és rádiófelvétel is tanúskodik. Később azonban ingyenesség helyett már csak kiemelt támogatást emlegettek a győztesek. Volt olyan verzió is, miszerint néhány szívgyógyszerért a betegeknek nem kellene ugyan fizetniük (tehát a társadalombiztosítási támogatásukat száz százalékra emelnék), ám a jogosultságot jövedelemlimithez kötnék. Nyilvánvaló volt ugyanis, hogy az összes szív- és érrendszeri beteg összes orvosságának ingyenessé tételére nincs pénz. A legújabb elképzelés szerint az ingyenes szívgyógyszer ígéretéből az idén annyi valósulna meg, hogy a koleszterinszint-csökkentőkhöz nyújtott átlagosan hetvenszázalékos támogatási mértéket kilencvenre emelnék.

Ez azt jelenti, hogy változatlan fogyasztói ár mellett ezekért a termékekért valamivel kevesebbet kellene fizetniük a betegeknek. Ezt jelezte Hamvas József, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője és erre utalt a miniszterelnök is nemrég a Parlamentben. Akkor a kormányfő hozzátette, hogy ez csak az első lépés lenne, s a kedvezményt később tovább szélesítenék.

A koleszterinszint-csökkentők az úgynevezett kardiovaszkuláris gyógyszerek csoportjának csak egy kis részét alkotják. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségekre kiváltott gyógyszerek fogyasztói ára tavaly összesen 82 milliárd forint volt, ebből a koleszterinszint-csökkentőké 8,6 százalékot, azaz 9,5 milliárdot tett ki. Bartucz Attila, az OEP szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az arány nagyobb – 15 százalékos –, ha a betegek által fizetett térítési díjat vizsgáljuk. Hozzátette: az átlagosan hetvenszázalékos támogatási mérték kilencvenre történő emelése a beteg költségeit egyharmadára csökkenti. A kalkulációk szerint a koleszterinszint-csökkentők támogatásának emelése szeptemberi bevezetéssel számolva mindössze négyszázmillió forintba kerülne, szemben egy szélesebb körű kedvezmény több milliárdos költségével.

Dajka Miklós, a betegeket képviselő Magyar Szív Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: nagyon sokan csalódnak. Hozzátette: hiába válnak olcsóbbá a koleszterinszint-csökkentők, ez nem segít a betegek többségén, pedig ők egy infarktus vagy szívműtét után nem tudnak már visszakerülni a munkaerőpiacra.

Selmeczi Gabriella fideszes egészségpolitikus szerint az ígéret csak szemfényvesztés volt, s a kormány – látva a költségigényt – meghátrált. Kérdés egyébként az is, hogy a gyógyszerár-támogatási rendszer tervezett átalakítása miként befolyásolja a terveket.
Zivkovics Natália

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.