időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tony-díj: tarolt a Hajlakk

MNO
2003.06.09. 16:46

A Hairspray (Hajlakk) című rockmusical nyolc díjat nyert el a színházi Oscar-díjnak is nevezett Tony-díj vasárnap esti díjkiosztó ünnepségén.

A Broadway legjobb színpadi műveinek és közreműködőinek járó Tony-díjat vasárnap este 57. alkalommal osztották ki a Times Square-en lévő Radio City Music Hallban megrendezett gála keretében.

A színházi szakma több mint 700 tagja és újságírók szavazatai alapján 22 kategóriában kiosztott díjak közül nyolcat nyert el a tavaly augusztus óta telt házak előtt futó Hairspray, amely a múlt század hatvanas évek elejének társadalmi, faji viszonyait mutatja be. A darab a musical kategóriában szinte minden babért learatott: egyebek között a legjobb musicalnek, a legjobb női és férfi főszereplőnek, a legjobb rendezésnek járó elismerést vehették át alkotói és szereplői.

A díjkiosztó ünnepség másik két nagy nyertese, Eugene O'Neill színdarabja a Hosszú az út az éjszakába, és a homoszexualitás problémájával foglalkozó Take me Out (Vigyél el egy randira) színmű három-három kategóriagyőzelemmel.

O'Neill darabjának ítélték a legjobb felújított színműnek járó díjat. Férfi főszereplője, Brian Dennehy kapta a színmű kategóriában a legjobb férfi főszereplőnek, női főszereplője, Vanessa Redgrave a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A világhírű angol színésznőnek ez az első Tony-díja.

Az Antonio Banderas főszereplésével futó, Federico Fellini Nyolc és fél című filmje alapján készült Nine (Kilenc) című musical nyerte a legjobb musical felújításért járó elismerést. A legjobb férfi musical főszereplő díjáért folyó versengésben Banderas ugyan alul maradt a Hairspray főszereplőjével, Harvey Fiersteinnel szemben, a Banderas szeretőjét játszó Jane Krakowski megkapta a legjobb epizódszereplőnek járó díjat.

A Tony-díjat 1947-ben adták át először az amerikai színházi élet kiválóságainak és felejthetetlen produkcióinak. A díj kevésbé ismert, mint a filmszakma Oscarja, ennek ellenére előkelő rangot jelent Tony-díjasnak lenni – adta hírül az index.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.