időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Végéhez közeledik az ünnepi könyvhét

MNO
2003.06.16. 08:38

A 74. Ünnepi Könyvhét a végéhez közeledik, a szerzők és a kiadók elégedetten nyilatkoznak a forgalomról. A ma záruló rendezvényen több mint 200 magyarországi, illetve határon túli magyar kiadó ajánlja újdonságait, és közel 400 új könyvet jelentettek meg.

A könyvhét harmadik napján hagyományosan a regényeket övezte a legnagyobb érdeklődés, ám Gyurkovics Tibor legújabb verseskötetét is szívesen vásárolták. Váltazotlanul sokan keresik a Magyarország jelenével és közelmúltjával foglalkozó esszégyűjteményeket, Pozsgai Imre A rendszerváltás kára címmel készített mérleget az elmúlt szűk két évtizedről.

A Magyar Egyetem Kiadó pavilonjánál Schmidt Mária dedikálta az Egyazon mércével – a visszaperelt történelem című könyvét, melyben az 1991-től megjelent publicisztikáiból válogatott a történész. Schmidt Mária szerint hazánkban hatalmas az igény a közelmúlt eseményeit elemző könyvekre.

„Szerintem nagyon nagy érdeklődés van a történelem, beleértve a a közelmúlt eseményei és a politika iránt. Magyarországon mindig kitüntetett figyelemmel kísérte a magyar társadalom a saját identitásával a múltjával összefüggő kérdéseket, sokkal inkább így van ez, mint sok más országban„ – nyilatkozta Schmidt Mária, történész.

A szakemberek szerint az olvasás és a könyv egyik nagy ellenfelének tartott Internet nem feltétlenül rossz az írott művészetnek. Azt tartják, hogy a világháló segített az emberiségnek visszatérni a betűkhöz, és támogatója lett az olvasáskulturának.

Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó igazgatója úgy véli, hogy a televíziózás azonban álkultúrát propagál. „Ha valaki egy tévéműsorban szerepel, abszolút nem értelmiségiként, akkor rögtön úgy gondolja, hogy könyvet is írhat. Ha a tévé utána csak ezek propagálásával foglalkozik, akkor szerintem sokkal hitványabb dolgot propagál ahelyett, amit propagálnia kellene” – fogalmazott Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó igazgatója.

A szakember abban látja a könyvpiac hanyatlásának fő okát, hogy az elmúlt tíz évben nem a művelt réteg gazdagodott meg. Így sok ember, akinek igénye volt az olvasásra, nem engedhette meg magának a könyvásárlást. Most a könyhét tapasztalata azt mutatja, hogy az értelmiségi réteg mintha egy kicsivel több pénzt tudna könyvvásárlásra fordítani.

hirtv.net

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.