időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A vidék hírei

Munkatársainktól
2003.07.24. 22:00

Kézművestábor Szálkán
Különböző kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket Szálkára. Az országos hírű, tízéves alkotótáborban egy héten át – augusztus 11–15-ig – ismerkedhetnek az érdeklődők a népi mesterségekkel: a fazekassággal, a nemezeléssel, a kosárfonással, a gyöngyfűzéssel, a mézeskalács-készítéssel, a csuhézással stb. A szervezők a kikapcsolódásra is gondoltak, amikor lovaglást, túrázást, illetve a grábóci szerb templom meglátogatását is a programba iktatták.

Foglalkoztatóház
A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum finnugor néprajzi parkjában foglalkoztatóházat avattak, amely azt a célt szolgálja, hogy diákok, táborozók a helyszínen megismerjék a finnugor nyelvrokon nemzetek kultúráját, hagyományait, különféle szakmai összejövetelekre kerülhessen sor. A kétszintes, jurtát formázó épület 23 millió forintból valósult meg, létesítéséhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 18 millió forinttal járult hozzá, a fennmaradó összeget a megyei önkormányzat és a múzeum teremtette elő.

Fürdőfelújítás Zalakaroson
Mintegy 270 millió forintból medencéket, vizesblokkot újítottak fel a zalakarosi strandfürdő területén, és szebbé tették a környezetet is. A fürdő vezetése az önkormányzattal azt tervezi, hogy a következőkben a strand teljes rekonstrukciója megvalósul.

Értékes gyűjtemények
Értékes könyvekkel és kéziratokkal gazdagodott a Debrecenhez, illetve a térséghez kapcsolódó műtárgygyűjtemény. A budapesti Központi Antikvárium árverésén a város összesen több mint másfél millió forint értékben vásárolta meg Bessenyei György Ágis tragédiájának első kiadását, Ady fotóját, Csapó József egykori debreceni professzor füveskönyvét. A gyűjteményt gyarapítja még egy protestáns vitairat, valamint Károli Gáspár bibliájának debreceni, pergamen kötésű darabja.

Születésnap a Piremonnál
A Piremon Kisvállalat a közelmúltban ünnepelte megalakulásának 21. évfordulóját a hajdú-bihari Létavértesen. Bekker György vezérigazgató a jubileum kapcsán elmondta, az elmúlt több mint két évtized alatt országosan is elismert és kiemelkedő tevékenységet végző vállalattá fejlődött a Piremon. Négy megyében 26 termelőegység 3200 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, tizennégy üzemegysége a minőségbiztosítási rendszerbe is bekapcsolódott.

Felfüggesztették a jegyzőt
Balmazújvárosban a július 7-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen felfüggesztették állásából a jegyzőt, és vele szemben fegyelmi eljárást indítottak. A döntést azzal indokolta a település vezetője, hogy a jegyző egyes lakossági panaszok esetében nem járt el körültekintően, hatáskörét nemegyszer túllépve hozott döntést. A vélt szabálytalanságokat a polgármester jogászok közreműködésével vizsgálja, és az esettel kapcsolatosan tizenöt napon belül alakít ki állásfoglalást. Ezt követően dönt a fegyelmi tanáccsá alakuló képviselő-testület a jegyző felelősségéről.

Nyári tábor roma gyerekeknek
A roma nyelvet tanulták, és saját történelmükkel meg az egészséges életmóddal ismerkedtek azok a hajdú-bihari cigány gyermekek, akik egy héten át a Debrecen közelében lévő Vekeri-tónál táboroztak. Elsősorban azokat az általános iskolásokat fogadták a szervezők, akik szegény családból származnak, és nincs lehetőségük nyaralásra. A tanulás, a játék és a sporttevékenység mellett kézművestárgyakat készítettek a gyermekek, s megismerkedtek a cigányfolklórral és -tánccal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.