időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Banki viták Szerbiában az IMF és az EU miatt

MNO
2003.07.18. 06:17

A szerb kormány a jegybanktörvény módosítását javasolja az EU és az IMF ajánlásainak megfelelően. Bozidar Gyelics pénzügyminiszter a tervezet legfontosabb elemének azt tartja, hogy az az átlagos költségvetési bevételek öt százalékában maximálná az állam által a jegybanktól felvehető hitelek összegét. Gyelics azt mondta, hogy a jegybanki kölcsönt a kormánynak minden pénzügyi év végéig vissza kell fizetnie, így csak az átmeneti egyensúlytalanságok áthidalására lesz lehetőség, a deficit finanszírozására nem. „Nem lesz pénznyomtatás, ha a törvényt elfogadják” – idézi a minisztert a Reuters.

Mlagyan Gyinkics jegybanki kormányzó arra figyelmeztetett, hogy a jogszabály destabilizálná a gazdaságot, és a kormányt a bank függetlenségének csorbítási kísérletével vádolta. Gyinkics úgy véli, hogy a tervezet az ő elmozdítását célozza azért, mert elutasította a devizatartalékoknak a növekedés előmozdítására való felhasználását.

A jegybankelnök az egyre népszerűbb – de jelenleg parlamenti hellyel nem rendelkező – G17 Plusz nevű párt alelnöke is egyben, és a kormány javaslata összeférhetetlenné nyilvánítaná a tisztséget a politikai szerepvállalással. (Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.