időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Könnyített SAPARD-támogatások

Munkatársainktól
2003.07.24. 22:00

Jóváhagyta a SAPARD-program módosítására beadott magyar javaslatokat az Európai Unió illetékes bizottsága, így kedvezőbb és könnyebb feltételek mellett lehet igénybe venni ezeket a közösségi forrásokat – jelentette be múlt heti sajtótájékoztatóján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A változás legfontosabb elemei között említhető, hogy növekszik a támogatás mértéke, felső határa, bővül a pályázók köre. A gépbeszerzésre adható eddigi harmincszázalékos támogatási mérték például negyvenre emelkedik, a támogatás felső értéke pedig ötvenről százötvenmillió forintra növekszik.
Az eddigieken túl új támogatási jogcímeket is meghirdetnek. Könnyítés, hogy eltörölték a gazdaságilag életképes üzem szigorú meghatározását, s helyette inkább az életképesség vizsgálatának pénzügyi szabályait alkalmazzák. Nem mellékes szempont, hogy a pályázók a saját erőt mostantól a piaci keretek között felvett hitelből is előteremthetik. Valószínűleg még ebben a hónapban kiírják az új pályázatokat. Várhatóan őszig meghirdetik a SAPARD keretein belül a szakképzés támogatására, a falufejlesztésre, felújításra, a vidék tárgyi és szellemi örökségének megőrzésére, valamint az alternatív jövedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek fejlesztésére szóló pályázatokat is.
Nem hirdetik meg azonban a korábban tervezettel ellentétben az agrár-környezetvédelmi, környezetgazdálkodási, valamint a termelői csoportok fejlesztését szolgáló pályázatokat, mert e jogcímek kifutási ideje meghaladná a SAPARD időkeretét. A programra eddig az ország minden régiójából pályáztak. A beadott igények 43 százaléka, 512 pályázat nyert 12,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.
Több regionális SAPARD-irodától is érkezett olyan visszajelzés, hogy az eddigi szigorú követelményrendszernek nem képesek megfelelni a pályázó vállalkozások. Ennek is köszönhető a most bejelentett enyhítés, melynek része az is, hogy az épületfejlesztéseknél negyvenről ötven százalékra nő majd a támogatási érték, és szintén 150 millió forintra emelkedik a kifizethető támogatás maximális összege – tájékoztatták lapunkat a pályázatkészítéssel, pályázatfigyeléssel foglalkozó Árindex Kft.-nél. Az agrártermékek feldolgozását segítő keretnél az elnyerhető öszszeg százmillióról 250 millió forintra változik.
*
Július elsejétől megkezdte munkáját a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MHV), mely az ország uniós tagságának bekövetkezte után bonyolítja majd az agrártámogatásokat – jelentette be a minap Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a sajtó munkatársainak. Az új intézmény alá tartozik a jövőben önálló igazgatóságként a SAPARD-hivatal és az Agrárintervenciós Központ is. Az MHV a Brüsszelből érkező pénzeken túl a jövő év májusa után fennmaradó nemzeti támogatásokat is folyósítja. Az új hivatal vezetője Szőke Miklós, aki az utóbbi időszakban a szaktárcán belül az előkészítő munkákat irányította. Az MHV irodái Budapesten, a Soroksári úton, a Concordia állami raktárcég eddigi központjában kapnak helyet. A hivatal megyei kirendeltségeket is működtet majd. Az új intézményben közel 450-en dolgoznak majd, a falugazdászok egy részét – belső pályáztatás útján – ide csoportosítják át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.