időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Szűkszavú válaszok

Magyar Nemzet
2003.07.28. 08:30

László Csaba pénzügyminiszter banktitokra, illetve központi adatnyilvántartás hiányára hivatkozva nem tudott érdemi választ adni Rogán Antal és Nyitrai Zsolt fideszes képviselők azon kérdésére, hogy „kik azok az állami vezetők és vezető beosztású köztisztviselők, akik a lakáshitelezés tervezett változtatása előtt 15 millió forintnál nagyobb összegű államilag támogatott hitelt vettek fel?”

László Csaba azt közölte: nincs olyan jogszabályi kötelezettség, amely alapján egy központi adatbázisból megállapíthatóak lennének a kért adatok, az egyes hitelintézeteknél fellelhető információk viszont banktitoknak minősülnek.

Kiss Péter pedig a kancellária internetes honlapját ajánlotta Nyitrai Zsolt fideszes képviselő figyelmébe.

Nyitrai arra kér választ, „kik azok az állami vezetők, akiknek hivatalos külföldi útját magáncégek finanszírozták?” A néhány soros levélben a miniszter még megemlítette, egyetért a képviselővel abban, hogy az állami vezetők utazásai kapcsán indokolt lehet jogi és etikai szabályok megalkotása.

Emlékezetes, hogy az oktatási tárca által százmilliós nagyságrendű beruházással megbízott amerikai cég, a Cisco fizette teljes egészében Magyar Bálint miniszter és Sári Lajos helyettes államtitkár amerikai, illetve mexikói útját idén januárban. A MeH internetes lapján az „oktatási kapcsolatok kiépítése” az úticél meghatározása.

Kovács Kálmán egynapos munkalátogatást tett A „Nobel Hét az Információs Társadalom jegyében” elnevezésű szakmai eseménysorozaton, ahol megbeszélést folytatott svéd kormányzati partnerekkel, és részt vett a magyar Nobel-díj átadásán, 2002. decemberben. A Nobel-bizottság meghívására a kiutazás és az ott-tartózkodás költségeit a külföldi kormányzati résztvevők számára a Nobel-hét fő támogatójaként a Cisco Systems EMEA fedezte.

Kis Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.