Gazdatüntetés készül a Parlament előtt

Tejet, tojást, és sertéshúst visznek a Parlament elé a tiltakozó gazdák vasárnap – jelentette be Faludi Sándor, a Fidesz - MPSZ gazdatagozatának elnöke hétfői, Glattfelder Bélával közös sajtótájékoztatóján. A kormány – leszavazva az ellenzék javaslatát – a kért támogatás mindössze egyhatodát biztosítja.

2003. 08. 04. 15:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tragikomikus helyzet állt elő a parlament mezőgazdasági bizottságának hétfő délelőtti ülésén: az ellenzék voltaképpen a szocialisták javaslatát nyújtotta be, amelyet a kormánypárti többség leszavazott – fogalmazott a Fidesz-MPSZ mezőgazdasági kabinetét vezető Glattfelder.

A testület összehívására ellenzéki vélemények szerint csak késlekedve, a házszabály megsértését követően került sor. Július 14-én ellenzéki képviselők az aszálykárok enyhítése ügyében június 28-ra hívták össze a bizottságot, ám annak ellenére, hogy a szükséges létszámban és formában fordultak képviselők Magda Sándorhoz, az MSZP-s képviselő nem hívta össze az általa vezetett testületet. Később kiderült: az aszálykárok nem szerepeltek a következő ülés tervezett napirendi pontjai között. Ezután került sor a mai, ellenzék által kezdeményezett ülésre, melynek csak utolsó napirendi pontjaként szerepelt az agrártámogatások ügye.

A Fidesz-MPSZ június elejétől folyamatosan szorgalmazza, hogy a kormány nyújtson 30 milliárd forint gyorssegélyt a gazdáknak, s folyósítson 60 milliárd forintnyi hitelkeretet – ismertette az ellenzéki álláspontot Glattfelder. Az MSZP-s képviselők először ennek a felét, egy 15 milliárdos összeget látott indokoltnak, majd kiderült: a kormány álláspontja nem egyezik meg a szocialista párt képviselőinek véleményével, hiszen a kabinet 10 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő támogatást tart szükségesnek. Ebből 5 milliárd forintot úgy teremtettek elő, hogy azt a Földművelésügyi Minisztérium belső forrásaiból csoportosította át, tehát áttette az egyik zsebéből a másikba – számolt be Glattfelder.

Az MSZP-s képviselők tehát leszavazták saját javaslatukat, ebből is látszik, hogy a szocialisták ígéretei csak addig tartanak, amíg azt valóra nem kell váltani – fogalmazott Glattfelder.

Az idei aszálykár meghaladja a 100 milliárd forintot – jelentette ki Faludi Sándor. A gazdatagozat elnöke rámutatott: a hirtelen lezúduló eső miatt most sok helyen a szőlő is megrepedt, ami a kukorica és a napraforgó mellett újabb ágazatban jelent tetemes károkat. Az ülésen a szocialista képviselők érdemi intézkedések megtárgyalása helyett az előző kormány intézkedéseit próbálták szapulni – meglehetősen csekély sikerrel. Magda Sándor például azt az időszakot emlegette, példaként az aszálykárok kompenzálásának elmaradására, amikor éppen az ellenkező csapás: a belvíz sújtotta a földeket. Ráadásul a polgári kormányzás időszakában kedvező lejáratú gazdahitelek is segítették a vállalkozókat, Orbán-csomag helyett a kormány akkor kezelte a vidék gondjait – így Faludi.

Az elégedetlen gazdák augusztus 10-én, vasárnap délután 4 órakor a Parlament elé vonulnak. Tejet, tojást és sertéshúst visznek magukkal az Országház elé, ahová nemzeti színű, gyászszalagos zászlóval mennek. Lehet, egy koporsót is visznek magukkal, hiszen ha így mennek a dolgok, a maradék föld csak arra lesz jó, hogy magunkra húzzuk – foglalta össze a kialakult helyzetet Faludi. Szavainak sújt adva hozzátette: kétségbeesett gazdák öngyilkosságairól is érkeznek hírek, miközben Medgyessy Péter békésen nyaral valahol.

A tüntetésre, melynek fővédnökéül Orbán Viktort, védnökéül Makovecz Imrét kérték meg, 2-5 ezer embert várnak – válaszolta újságírói kérdésekre Faludi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.