Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Az államkassza biztos nyer a lottólázon

MNO
2003.10.31. 11:02

A magyar lottófőnyeremény Európában is kiemelkedőnek számít. Már a nyeremény halmozódásának 32. hetében három és félszerese volt az ötös találattal járó összeg az amúgy kiemelkedő angliai nyereménynek. A forgalomnövekedés legnagyobb nyertesei azonban nem a játékosok, hanem a Szerencsejáték Rt. és ezáltal az állam.

A hazai szerencsejáték történetében hétről-hétre rekordösszegért játszanak a fogadók. A törvényi szabályozás miatt a felfokozott érdeklődés keltette forgalomnövekedés legnagyobb nyertesei azonban nem a játékosok, hanem a Szerencsejáték Rt. és ezáltal az állam – olvasható a menedzserforum.hu-n.

A Szerencsejáték Rt. már a tavalyi évben is kiemelkedő teljesítményt mutatott fel, 2003-ban azonban még a 2002-es eredményt is túl fogja szárnyalni. Ezen a héten ugyanis már 34 hete halmozódik a lottó nyereményösszege, és a felmérések szerint akkor szállnak be a legtöbben a játékba, ha milliárdos összeg vár a nyertesre. Először augusztus első hetében dőlt meg a lottózás hazai rekordja: minden eddiginél többen, nyolcmillió szelvénnyel játszottak az ötöslottón.

A magyar lottófőnyeremény Európában is kiemelkedőnek számít. Már a nyeremény halmozódásának 32. hetében három és félszerese volt az ötös találattal járó összeg az amúgy kiemelkedő angliai nyereménynek. A halmozódás egyébként köztudottan az 52. hétig tarthat, ami ebben az esetben jövő márciusra tehető. Ha akkor sincs ötös találat, a felhalmozódott 7,5 milliárd forintot 80-10-10 százalékban szétosztják a négyesek, hármasok és kettesek között.

A lottót és a szerencsejátékok más variációit – úgymint totót, skandináv lottót, kenót, luxort, hatoslottót stb. – működtető Szerencsejáték Rt. hosszú ideje a legnyereségesebb állami vállalatok körébe tartozik. Az ÁPV Rt. tulajdonában levő cég a Figyelő TOP 200 listáján az üzemi eredmény szerinti rangsorban a 14. helyet foglalta el, mely 2002-ben 9 milliárd 719 millió forint volt. A tavalyi évben a befizetett játékadó 40 milliárd forint volt, amely 15 százalékkal haladta meg a 2001. évit.

A vissza-visszatérő lottóláznak köszönhetően természetesen ez a játéktípus eredményezi a szerencsejáték-üzlet nyereségének legnagyobb részét. A 2001-es évben a bevétel 35,4 százalék-a származott a lottóból, 15,6 százalékot hozott a hatoslottó, 14,3 százalékot pedig a skandináv lottó.

2002-ben már nagyobb részben járult hozzá a lottó az összjövedelemhez, – 40,6 százalékkal -, a második legjövedelmezőbb a hatoslottó volt, 15,3 százalékkal, a harmadik pedig a skandináv lottó, 10,2 százalékkal.

A 2001 szeptemberében bevezetett Luxor egyelőre nem hódította meg a közönséget: 2002-ben 6,9 százalékban járult hozzá a Szerencsejáték Rt. összbevételéhez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.