időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Franciaország a recesszió határán

MNO
2003.10.12. 17:00

A francia ipar kibocsátása augusztusban váratlanul erőteljesen, 0,9 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest és ez a szakértők szerint arra utal, hogy a harmadik negyedévi teljesítmény nem lesz elegendő ahhoz, hogy az ország egyértelműen elkerülje a recessziót.

Az INSEE statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint augusztusban éves összevetésben az ipari termelés 1,2 százalékkal csökkent. Az energiaféleségek, az élelmiszeripar és az építőipar nélküli feldolgozóipar termelése szintén visszaesett a kánikulai hónapban, 0,8 százalékkal maradt el a júliusi teljesítmény mögött.

Visszaesett az ipari termelés

Az április-június közötti második negyedévben az ipari termelés 0,3 százalékkal esett vissza az első negyedévi 0,1 százalékos bővülést követően. A szakértők két egymást követő negyedév visszaesését tekintik a recesszió jelének és azt várják, hogy a harmadik negyedévben 0,5 százalékos termelés visszaesés várható, ami a GDP egészének változását is meghatározhatja.

A szakértői becslésekben az augusztusi ipari termelés 1,3 százalékos visszaesése szerepelt éves összevetésben. Az INSEE adatai egybecsengenek Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök szavaival, aki e héten „recessziós” gazdasági helyzetről beszélt. A statisztikai hivatal e heti prognózisában az idei évre 0,2 százalékra szállította le az idei GDP előrejelzését.

Nőtt az infláció

Az INSEE pénteken tette közzé a szeptemberi fogyasztói árakra vonatkozó előzetes adatokat is. E szerint az árak 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, vagyis a nyári kiárusítások után ismét emelkedésnek indultak. Az éves infláció szeptemberben 2,3 százalékot ért el ezzel.

A fogyasztói vásárlóerőt mérséklő inflációs hír kedvezőtlen a magas munkanélküliség körülményei közepette – értékelik a szakértők. Az elemzők ennél mérsékeltebb szeptemberi inflációra számítottak, az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos, a tavaly szeptemberi szinthez képest 2,0 százalékos áremelkedést vártak.

( FigyelőNet, MTI-Eco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.