időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Horvátország jövőre megkezdheti tárgyalásait az EU-val

MNO
2003.10.09. 13:14

Günter Verheugen, az Európai Unió bővítésért felelős biztosa a Financial Times értesülései szerint ma jó hírrel örvendezteti meg Horvátország képviselőit Brüsszelben: azzal, hogy a balkáni ország jövőre már megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az unióval.

Az Európai Bizottság jövő tavasszal foglal állást a horvátok felkészültségével kapcsolatban a biztos jelentése alapján. Az ország idén februárban nyújtotta be csatlakozási kérelmét. Ha a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésen javítanak, és megoldják az országból a balkáni háborúk alatt elmenekült szerbek helyzetét, azutolsó akadályok is elhárulnak a csatlakozásuk előtt.

Verheugen a brit lapnak kijelentette: „meg kell mondanunk Horvátországnak, hogy nem kell bevárnia a térség többi országát a felkészülésben”, hozzátéve azt is, hogy szerinte az ország eddig elért eredményei erősíti azoknak az erőfeszítéseknek a hitelét, amelyeket az unió a Balkán demokratizálásáért vitt véghez. Horvátország legkorábban 2008-ban, Románia és Bulgária belépése után egy évvel válhat az Európai Unió tagjává. (Index)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.