időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Rosszul teljesített Hámori Csaba vállalkozása

Palágyi Edit
2003.10.17. 10:00

Más városokhoz képest vontatottan halad az egri bérlakások építése – véli Homa János fideszes országgyűlési képviselő. Úgy véli, Debrecenben vagy Kaposváron már rég beköltözhettek a rászoruló családok azokba az otthonokba, amelyekre – a hevesi megyeszékhelyhez hasonlóan – még az előző kormányzati ciklusban kaptak támogatást. Eger akkor négy pályázatán több mint ötszázmillió forintot nyert a Széchenyi tervből, s ennek révén 157 szociális és költségelvű bérlakás építésébe foghatott. A programok egyike volt az önkormányzat és az Eszterházy Károly Főiskola közös pályázata révén megvalósuló fecskeház, mellyel a fiatalok és főiskolai hallgatók lakhatási gondjait enyhítenék.
A honatya szerint az egri késlekedésnek az az oka, hogy a kivitelezőt nem szakmai alapon, hanem ismeretség szerint választották ki. A közbeszerzési eljárás során a volt KISZ-elsőtitkár, Hámori Csaba cégének szavazott bizalmat a szocialista városvezetés. A cég irreálisan alacsony négyzetméterenkénti áron ígérte az otthonok felépítését, később pedig csődöt jelentett, s emiatt hosszú időre leállították a munkálatokat. Emiatt jó egy évvel később, csak a jövő nyáron költözhetnek be a lakók az új ingatlanokba.
A közbeszerzési eljárás hibája, hogy a legolcsóbb ajánlatot kell elfogadni akkor is, ha az később tarthatatlannak bizonyul – mondja Szántósi Raffael, Eger gazdasági ügyekkel foglalkozó alpolgármestere. Véleménye szerint a város lassan ledolgozza a csúszást, az új otthonok egy részét már átadták. Az önkormányzat most azon dolgozik, hogy felülvizsgálja lakbérrendeletét. Felmérik továbbá, mekkora igény van a városban a szociális okokból kiutalható bérlakásokra. Jelenleg nincs olyan kimutatás Egerben, amelyből kiderülne, hogy hány rászorulóról kell gondoskodni, s hogy a mostani bérlők olyan ingatlanban élnek-e, amilyenre jogosultak. Az alpolgármester szavai szerint mindazonáltal biztató: tíz év óta idén először elfogytak a jelöltek az ifjúsági garzonra várakozók listájáról.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.