időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Vidék-Magyarország

Munkatársunktól
2003.10.10. 20:15

Fiatal írók tanácskoztak Agárdon. Agárdon tartotta meg első őszi találkozóját október elején a Fiatal Írók Szervezete. A rendezvény a különböző írói fórumokon és körökben – határokon innen és túl – tevékenykedő fiatal irodalmárok „talpraesettségét” volt hivatott igazolni. Az itt megtartott előadásokon, beszélgetéseken egyebek közt a fiatal irodalom múltjáról, jelenéről, szervezeti formáiról és műhelyeiről, az uniós csatlakozás előtt álló magyar műfordítás és könyvkiadás helyzetéről, alkotók és fórumok társadalmi megbecsültségéről volt szó.

„Festői” tűzzománcok. Alkotói pályájának harmincadik évfordulójához érkezett Stekly Zsuzsa bonyhádi tűzzománc-készítő. „A világ számára zománcműves vagyok, de lelkemben festő” – írja kiállítási meghívójában. S valóban: legújabb munkái „festőiek”. Jubileumi kiállítása szeptember 30-án volt Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Házban.

Szolnoki filmesek Ugorföldön. Elutazott az a szolnoki forgatócsoport, amelyet a National Geographic televíziós társaság bízott meg munkával. Menyhárt József és Oláh Béla csapata a vogul és osztják népek által lakott területekre zarándokolt, ahonnan mintegy másfél évezreddel ezelőtt őseink indultak el nyugat felé új hazát keresni. A szolnoki filmesek korábban az Uralnál, a Volgánál és a Duna-deltában forgattak ugyancsak az említett televízió megbízásából, ezúttal az Irtis és az Ob vonulatán, a Nazim folyó torkolatánál táboroztak le, majd az Ityjaksz folyó mentén vertek tanyát. Itt még a hagyományos életforma szerint, a természet részeként élnek nyelvrokonaink. Sajnos épp az ő földjükön folyik a legbrutálisabb természetpusztítás, s így létfeltételeiket veszítik el a halászó, vadászó, gyűjtögető, rénszarvas-pásztorkodással foglalkozó, használati tárgyaikat remekműként készítő, sajátos világképpel rendelkező távoli obi-ugor rokonaink. A Franciaország nagyságú Ugorföldön már csak a lakosság egy százaléka őslakos (10-15 ezer lélek), a betelepülők száma csaknem másfél millió.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.