időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

India és Lengyelország az IT-alternatívák

MNO
2003.12.25. 13:21

A jelenlegieknél jóval magasabb inormációtechnológiai (IT) költségvetéssel számolnak 2004-től a szakemberek – írja a PrimOnline.

A Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) felméréséből kiderül az is, hogy egyre több német cég gondolkozik a projektek házon kívülre, azaz külföldre való kihelyezésén is. Peter Laggner, a CGE&Y osztrák országmenedzsere szerint Ausztriában is nő az IT-szektorban való beruházási kedv. A felmérést egyszer már elkészítették 2002 decemberében. A fő változás az, hogy azóta egyre inkább eltűnik a szakemberek pesszimizmusa, bár Laggner úgy véli: számos vállalat tervez még most is megszorításokat és költségcsökkentéseket. Jelenleg a megkérdezettek csupán öt százaléka nem tudta, hogy milyen beruházásokat fog megvalósítani jövőre.

2002-ben ez az arány még 17 százalék volt, ami 12 százalékos eltérés. Az internetes portálok továbbra is a legkedveltebb beruházási területek. Az elkövetkező öt esztendőben itt akar befektetni a cégek 53 százaléka. Tény ugyanakkor, hogy sok vállalat kénytelen lesz a tervezettnél kisebb költségvetéssel beérni 2004-ben. Csupán a társaságok 38 százalékánál számolnak a 2003-asnál nagyobb büdzsével. Tavalyhoz képest nőtt az úgynevezett Business Intelligense Systems, tehát az üzleti intelligens rendszerek jelentősége is. A portálok után ez az a terület, ahol a cégek leginkább befektetnek.

Ezenkívül nőtt a mobil technológiák szerepe is, ezen a területen számolnak a legtöbb beruházással a vállalatok. A megkérdezettek 60 százaléka akar valamilyen mobil-, akár vezeték nélküli technológiába invesztálni. Fontos tényezőnek számítanak a költségcsökkentések is. A kiadásokat pedig hogy is lehetne másként mérsékelni, mint elbocsátásokkal, a gyártási eljárások egyszerűsítésével és szabványosításával, illetve a gyártási költségek leszorításával. Az utóbbi nem jelenthet mást, mint, hogy sok társaság Németországon kívülre helyezi a gyártósorok egy részét. Ezek az alternatív helyek lehetnek közel-keleti országok, mint Lengyelország és olyan harmadik világbeli fejlődő államok is, mint például India.

PrimOnline

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.