időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

OCÖ: bizottság a visszaélések kivizsgálására

MNO
2004.02.16. 20:07

Az OCÖ közgyűlésén született döntésnek megfelelően létrejött az a bizottság, amely közreműködik az Osztrák Megbékélési Alap által bonyolított kárpótlás körüli visszásságok feltárásában. A testület létrehozását az indokolja, hogy a kárpótlás kifizetése kapcsán felmerült a gyanú, hogy súlyos visszaélések történtek.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) ózdi közgyűlésén született döntésnek megfelelően létrejött az a bizottság, amely közreműködik az Osztrák Megbékélési Alap által bonyolított kárpótlás körüli visszásságok feltárásában – közölte Fodor Ferenc, az OCÖ sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.

A háromtagú bizottság felveszi a kapcsolatot a Farkas Flórián vezetésével működő parlamenti vizsgálóbizottsággal, az illetékes nyomozóhatósággal, illetve találkozót kezdeményez a roma holokauszt túlélőinek járó kárpótlást koordináló Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal – mondta Fodor Ferenc.

A testület létrehozását az indokolja, hogy a kárpótlás kifizetése kapcsán felmerült a gyanú, hogy súlyos visszaélések történtek. Több esetben a kárpótlásra jogosultak „személyes adatait összegyűjtötték, majd az ő nevükben vették fel a pénzt” – tette hozzá. A bizottság felállítását Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke kezdeményezte.

Fodor Ferenc szólt arról, hogy a múlt heti közgyűlésen a jelenléti ívet aláírt 27 testületi tag egyenként nyilatkozott arról: nem érintettek a visszaélésekben.

- A grémium elfogadta az OCÖ ez évi költségvetését, valamint döntött húsz megyei és négy regionális iroda felállításáról – mondta Fodor Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.