Újabb furcsa megbízás

A Szanyi Tibor vidékpolitikai kormánymeghatalmazott felügyelete alá tartozó bizottság azt a Euro-Info-Service Kft.-t választotta ki egy több millió forintos megrendelés végrehajtására, amelyben a politikus korábban maga is többségi tulajdonosként tevékenykedett. A társaság jelenlegi ügyvezetője egyébként Szanyi testvére.

Magyar Nemzet
2004. 03. 17. 6:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tavalyi kormányhatározat értelmében Szanyi Tibort, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkárát nevezték ki vidékpolitikai meghatalmazottá, többek között azzal a feladattal, hogy koordinálja a falu- és vidékpolitikával öszszefüggő oktatást és kommunikációt. Az MSZP-s politikus neve alatt fut A vidékpolitikát érintő kommunikációs, oktatási és továbbképzési tevékenység támogatása címet viselő program is, amelyben megbízást kapott Szanyi korábbi vállalkozása, az Euro-Info-Service Kft. is.

A társaságban hat éven keresztül igazgatóként, majd a 2002-es kormányváltásig többségi tulajdonosként tevékenykedett az államtitkár, s abban a mai napig ügyvezetőként megtalálható testvére is. A cégadatok szerint a vállalkozás fő tevékenysége korábban közétkeztetés volt, jelenleg pedig papíráru-kiskereskedelem. Madari Ákos, a cég egyik ügyvezetője ezzel szemben leszögezte: a kft. az EU hivatalos kiadványainak és adatbázisainak magyarországi forgalmazója.

– A cég négymillió forintért készítette el az európai uniós aktualitások ismerettára nevű oktatási CD-ROM-ot, amelyből szakújságírók és vidékfejlesztési menedzserek kaphattak egy-egy példányt – tudtuk meg Dékány Andrástól, az FVM sajtófőnökétől.
Szanyi Tibor szerint nem vet fel etikai kérdéseket az ügy, hiszen nyilvános közbeszerzési pályázaton nyert a vállalkozás. Az államtitkár ezt annak ellenére állította, hogy kormánymeghatalmazottként az ő felügyelete alá tartozott a Meruk József vezette döntőbizottság, amely az Euro-Info-Service Kft.-t hozta ki győztesnek. Szanyi úgy vélte, azt kellene megvizsgálni, hogy egy cég tartalmilag milyen munkát végzett, nem pedig azt, hogy kivel hozható valamilyen kapcsolatba.
Németh Imre földművelésügyi miniszter a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: ő nem adott ilyen pályázatra megbízást, ezért nem tud semmit annak részleteiről. Elmondta: a pályázat Szanyi kormánymegbízotti tevékenységének a része, amely nem az ő, hanem a kormány, azaz a miniszterelnök felügyelete alá tartozik.
Emlékezetes: 2003 februárjában Kiss Elemér kancelláriaminiszter a Magyar Nemzet cikksorozatát követően lemondásra kényszerült, hiszen kiderült: ügyvédi irodája több állami céggel is szerződést kötött. Akkor Medgyessy Péter miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy kormánya „tiszta lappal” indult, és ezt meg is fogják őrizni.

Czirják–Török–Villányi

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.