Gyanúba keveredett a K&H Bank több alkalmazottja

A K&H Bank hat korábbi alkalmazottját jelentette fel a közelmúltban a rendőrségen, akiket a pénzintézet gyanúja szerint felelősség terhelhet a banknál történt pénzügyi visszaélésekben. A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy több személy – köztük Schönthal Henrik és Dunai György, a Betonút Rt. elnöke – vagyonának zár alá vételét is kérték.

Magyar Nemzet
2004. 04. 10. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentette a bank Tóth Róbertet, a K&H Equities Rt. egykori munkatársát, aki a gyanú szerint közreműködött az Autó-Danubia Kft. és az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) között létrejött visszadátumozott szerződés elkészítésében, valamint a Betonút Rt. sérelmére Kulcsár Attila által elkövetett sikkasztásban. Eljárás indult Bernhardt Tibor, a K&H Bank Rt. humánpolitikai főosztályának vezetője ellen is. Bernhardt úgy vett fel 2001 júliusában 20 millió forintot, hogy számláján mindössze 8,5 millió forintos fedezete volt. A 20 millió forintot a Montrade Ltd. számlájáról kapta meg. Feljelentették Csuka Lászlót, a K&H Equities Rt. volt vezérigazgatóját. Csuka részt vett Kulcsár tranzakciójában, amelynek során Pannonplast-részvényeket vásárolt fel, és arra utasította Tóth Róbertet, hogy a Betonút Rt. portfóliójából 2003. június 17-én több mint 3,6 milliárd forint értékűt az ügyfél tudta nélkül értékesítsen.

Ezen túlmenően a feljelentés szerint Csuka 2003 májusában közreműködött abban, hogy az Autó-Danubia Kft. és az ÁAK Rt. közötti 500 millió forintos szerződés 2003. márciusi keltezéssel, visszadátumozva elkészüljön. Emellett különböző iratokat kísérelt meg az ügyfelek dossziéiból eltüntetni 2003 májusában, illetve megpróbálta rávenni munkatársait arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elől információkat hallgassanak el.
A bank büntetőeljárást kezdeményezett Vígh Szabolcs ellen, aki a K&H-csoport több cégében töltött be vezető beosztást, illetve szerződése volt jogi munka végzésére a bankcsoporttal. A feljelentés szerint Vígh közreműködött az Autó-Danubia Kft. és az ÁAK Rt. közötti visszadátumozott szerződés 2003. májusi elkészítésében és a Pannonplast-részvények felvásárlásában. Vígh több adatállományt törölt számítógépéről.

A K&H korábban feljelentést tett Schönthal Henrik, aki a sikkasztásban közreműködő off-shore cégekhez köthető, Dudás Gábor, aki a Balmoral Llc. és a Montrade Ltd. számlái felett rendelkezett, Dunai György, a Betonút Rt. elnöke és Nagy Károly, az Ashmore Ltd. kézbesítési megbízottja ellen. A pénzintézet a feljelentés mellett kérte nevezettek vagyonának zár alá vételét és polgári jogi igényt jelentett be. Lapunk információi szerint Schönthal szinte minden magyarországi érdekeltségét pénzzé tette, mielőtt külföldre távozott. Az üzletember ellen, aki legutóbb Miamiban bukkant fel, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Villányi Károly – Török László

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.