A Vegyépszer Rt. is fizet a Medgyessy fiú cégének

A Matáv Rt. és az OTP Bank Rt. százmillió forintos megbízásai mellett az autópálya-építésben érdekelt Vegyépszer Rt. és társai is fizetnek a TGG & Partners Kft.-nek, amely Medgyessy Péter miniszterelnök és Baráth Etele politikai államtitkár fiaié. Baráth Gergely a Fideszben kezdte politikai pályafutását, de később az SZDSZ, majd a liberális párt és az MSZP közös listáján szerepelve kerületi frakcióvezető lehetett – értesült a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2004. 05. 21. 5:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tímár Gyula, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott: cége nem megbízásokat adott a TGG & Partners Kft.-nek, hanem 2003 októberében, két másik építőipari vállalkozással közösen, tartós szerződést kötöttek velük az uniós csatlakozással összefüggő információs és szakmai tanácsadásra. Ehhez később egy negyedik magyar vállalat is társult, de mindannyian tisztában voltak azzal, hogy kikkel szerződnek, így a megállapodás része volt: a belföldi kapcsolatokban nem veszik igénybe munkájukat. Tímár Gyula cáfolta, hogy összefüggés lenne a „fiúk” megbízásának és a Vegyépszer által szintén 2003 októberében elnyert autópálya-építés között, szavai szerint az M7-es autópálya Ordacsehi– Balatonkeresztúr közötti, 25 kilométeres pályaszakaszának elkészítéséről szóló megbízást nyílt közbeszerzési eljárás során szerezték meg. A TGG által végzett munkáról a vezérigazgató úgy nyilatkozott: a multinacionális cégek között keresik partnereiket, a kft. ebben az irányban végez részükre piackutatást, amely a román és szlovák piacra jutást eredményezte. – A TGG tulajdonosaiban jól felkészült szakembereket ismertünk meg, akik sikeresen képviselik érdekeiket az unióban, díjazásuk azonban a magyarországi piaci áraknak felel meg – hangsúlyozta Tímár Gyula. A kft.-nek eddig kifizetett összegről a vezérigazgató – a partnerek érdekeire hivatkozva – nem kívánt felvilágosítást adni.

Bár a lobbivállalkozó Baráth Gergely azt állította, hogy 1990 és 1994 között a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja volt, a Magyar Nemzet megtudta, hogy közben oldalt váltott. Baráth az 1998-as önkormányzati választásokon az SZDSZ fővárosi listáján szerepelt, a 41. helyen. Bár a szabad demokraták teljesítménye miatt akkor nem jutott be a budapesti közgyűlésbe, ám a III. kerületben egyéni választókerületben is indult, méghozzá az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként. Be is jutott a kerületi képviselő-testületbe, ahol a szabad demokraták frakcióvezetője volt.

Ismert: csütörtökön Gál J. Zoltán kormányszóvivő indulatosan reagált a Fidesznek arra a kérdésére, hogy a kormány bármely tagja gyakorolt-e nyomást a Matávra és az OTP-re Medgyessy Péter miniszterelnök fia, illetve a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós forrásokat kezelő politikai államtitkárának, Baráth Etelének a gyermeke érdekében. „Ami itt folyik, az messze túlmegy minden határon!” – mondta Gál J. Ezt azzal indokolta, hogy Répássy Róbert és képviselőtársai magánszemélyek lakása előtt tartanak sajtótájékoztatót, ahol gyermekeket nevelnek, és ahol „olyan emberek laknak, akiknek semmi köze a politikához”. Az eddig ismert adatok alapján a két politikus fia több száz millió forintra tett szert Magyarország vezető vállalataitól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.