BKV: Demszky is felelős a százmilliós visszaélésben

A Fidesz szerint nyilvánosságra kell hozni a BKV titkos belső ellenőrzési jelentését, a visszaélésért pedig – korábbi nyilatkozatai tükrében – Demszky Gábor is felelős. A MIÉP frakcióvezetője úgy látja: fölösleges pénzt pumpálni a BKV-ba, amíg nincs rend.

Magyar Nemzet
2004. 05. 07. 5:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, hogy miközben a város vezetése a BKV csődjéről számol be, a nyilvánosság és a fővárosi képviselők elől titokban tartanak egy olyan dokumentumot, amely szerint százmillió forintos visszaélés történt – mondta csütörtökön Kupper András, a Fidesz–MKDSZ fővárosi frakcióvezetője, aki a jelentés nyilvánosságra hozatalát követeli. Ismeretes, a BKV Rt. százszázalékos tulajdonú cégénél, a vasúti járműjavító kft.-nél százmillió forintos visszaélést talált egy, a BKV által indított belső vizsgálat, s adócsalást is megállapítottak. Kupper András felháborítónak tartja, hogy sem a BKV Rt. felügyelőbizottsága, sem a főváros szakbizottságai nem kaptak információt a jelentésről. Emlékeztetett: az önkormányzati tulajdonban lévő cégek igazgatóságaiba nem engedte a városvezető koalíció, hogy az ellenzék szakértőket delegáljon, mondván: a felelősség a koalícióé. Ennek megfelelően Demszky Gábor főpolgármestert is felelősség terheli – jegyezte meg.

Zsinka László, a MIÉP frakcióvezetője szerint a város és a BKV vezetése falaz a rendteremtés helyett, amire képtelenek. Mint fogalmazott: a mostani eltitkolt visszaélés is azt bizonyítja, hogy az úgynevezett reorganizációs program – amelynek részeként több részleget is kiszerveztek a BKV Rt.-ből – nem jelentett mást, mint a vállalat szétlopását. Úgy látja, addig nem érdemes pénzt pumpálnia az államnak a társaságba, amíg ott nincs rend.

Szentgyörgyi Tamás, a BKV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a kft.-nél valóban leselejteztek egy beszerzési értékén százmillió forintot érő anyagkészletet, ám a fölöslegessé vált eszközöket csak hulladékárban, 2,4 millió forintért tudták eladni. Hozzátette: a vállalat önrevízióval rendezte az ügyet, amelyről tájékoztatták a felügyelőbizottság tagjait.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.