MSZP közeli tanúkat hallgatnak ki az ORFK-n

Tanúként hallgatja ki az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága azon MSZP közeli vállalkozások vezetőit, akik közreműködtek az orosz államadósság lebontásában – értesült a Magyar Nemzet. Medgyessy Péter kormányfő tavalyelőtt decemberben, moszkvai tárgyalásán 62 millió dolláros (napi árfolyamon több mint 12,7 milliárd forintos) részadósság elengedésére kényszerült, mert néhány MSZP közeli vállalkozás a mai napig nem rendezte tartozását.

Magyar Nemzet
2004. 05. 18. 6:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz adósság lebontásában szerepet vállalt cégek üzleti nyilvántartásai és a Magyar Államkincstár (MÁK) Rt. adatai annyi ellentmondást tartalmaznak, hogy a vállalkozások vezetőit tanúkihallgatásra hívják a pénzügyi nyomozók – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Dobos Gabriella, a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az ügyben továbbra is csak a számvitel rendjének megsértését vizsgáltatja az ügyészség, míg az ügyleteket lehetővé tevő, az állam részéről eljáró személyek esetében felvetődött hűtlen kezelés gyanúja miatt eddig senkit nem hallgattak ki – tette hozzá a szóvivő. Tájékoztatása szerint a nemzetközi jogsegély keretében, az osztrák Meinl Banktól kért dokumentumok még nem érkeztek meg Magyarországra, azokat továbbra is várja az ügyészség.

Álmos László, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságának vezetője közölte: a kihallgatások során még nem minden közreműködő cég vezetője tett vallomást, idézésük sorrendjét a nyomozás aktuális feladatai határozzák meg. – Az ügynek továbbra sincs megállapítható kárértéke, ugyanis vagyon elleni bűncselekmény gyanúja még nem merült fel – tette hozzá az igazgató.

Ismeretes: Medgyessy Péter kormányfő tavalyelőtt decemberben, moszkvai tárgyalásán 62 millió dollárnyi (napi árfolyamon több mint 12,7 milliárd forintnyi) részadósság elengedésére kényszerült, mert néhány MSZP közeli vállalkozás a mai napig nem rendezte tartozását a MÁK Rt.-vel. Az orosz fél azonban kifizetettnek tekintette az összeget, és ennek elismeréséhez kötötte a további adósságrendezést. A Magyar Nemzet úgy tudja, az eltűnt milliók több, az olajgate-botrányban is felbukkanó céget érintenek. A Lorry Kft., amely Máté Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának érdekeltségébe tartozott, 2,7 millió dollárral és kamataival tartozik. A Bertinus Kft. – kamatok nélkül – 4,8 millió dollárral adós egy Aleko autók behozatalára köttetett üzletből, melyet Máté egykori üzlettársa, Szász András, a Nádor Rt. vezetője hozott tető alá. Több mint 27 millió dollárral nem számolt el a Tér és Forma Rt., illetve a közben egy off-shore cég tulajdonába került Gaz Impex Kft., és 3,3 millió dollárral adós a Petroltank Rt. is, amely Hujber Ottónak, az MSZP vállalkozói tagozata egykori vezetőjének érdekeltségébe tartozott. Az ORFK tavaly július 23-án, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

Swendt Pál

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.