Újabb százmillió a családi kft.-nek: kérdések Medgyessyhez

A TGG and Partnerst – Medgyessy Péter miniszterelnök fia és Baráth Etele, az EU-pénzekért felelős államtitkár fiának közös cégét – a Matáv mellett az OTP Bank is 100 millió forinttal támogatta –mondta Répássy Róbert, fideszes képviselő mai tájékoztatóján.

Szilágyi Kata
2004. 05. 19. 9:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TGG and Partnerst alig több mint egy évvel ezelőtt hozták létre, hogy Magyarország két legnagyobb vállalatának érdekében lobbizzon Brüsszelben. A cég alapító székhelye a budapesti Nánási út 26. alatt található családi ház, ahol Répássy Róbert bejelentette: ellenőrzött információk alapján a Matáv mellett a legnagyobb lakossági bank, az OTP is 100 millió forinttal támogatta a TGG and Partnerst.

Az ellenzéki politikus ismét feltette a kérdést a miniszterelnöknek, nem érzi-e úgy, hogy hivatalával összeegyeztethetetlen fiának az európai uniós pénzek körüli „bábáskodása„. Nem érzi-e úgy, hogy rossz fényt vet Magyarország uniós megítélésére, hogy éppen az uniós pénzek lehívásáért felelős államtitkár fia nagy magyar vállalatok megbízását látta el?

Répássy Róbert ismételten kérte az OTP Bank és a Matáv vezetőségét, hogy számoljanak be a megbízásról, és adjanak választ arra a kérdésre, gyakorolt-e nyomást Medgyessy Péter vagy Baráth Etele, hogy ezzel a tevékenységgel bízzák meg a TGG and Partnerst.

Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő kérte, hogy a mai kormányülésen szakítsanak időt arra, hogy a lobbi ügyével is foglalkozzanak.

A sajtótájékoztatón megjelent Baráth Etele fia, Baráth Gergely is, aki arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy ne zaklassák. Ez egy családi ház, az iroda pedig a Márvány utcában található – mondta.




Medgyessy Péter kormányfő közleményben reagált a fideszes képviselők által feltett kérdésekre.

Politikai rágalmakkal illetni olyan cégeket, amelyeknek sem állami megbízása, sem közpénzhez köze nincs, nem tartozhat hozzá a demokráciákban megszokott politikai versengéshez – szögezte le közleményében a miniszterelnök.
A Magyar Köztársaság miniszterelnökét kritizálni, vádolni, támadni, vagy rágalmazni, hozzátartozik a demokráciákban megszokott politikai versengéshez. Az eszközök megválasztása az ellenfél joga, stílusán, ízlésén múlik. Ezt elfogadni és eltűrni, demokratikus kötelezettség – fogalmaz a közlemény.

A politikát a családok életébe erőltetni, közemberek hétköznapi nyugalmát megzavarni, tanult szakmájuk gyakorlásából boldogulni igyekvő fiatalokat hazugságokkal vádolni, politikai rágalmakkal illetni olyan cégeket, amelyeknek sem állami megbízása, sem közpénzhez köze nincs, nem tartozhat hozzá a demokráciákban megszokott politikai versengéshez. Ezt nem eltűrni, ez ellen a nyugodt közélet és a jó ízlés nevében fellépni, demokratikus kötelezettség – írja közleményében Medgyessy Péter.

Felszólítom a közélet minden szereplőjét, tartsa magát a demokratikus szabályokhoz, tegyen eleget demokratikus kötelezettségének – fogalmazott a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.