Az ügyészség nyomoz Keller László adatgyűjtése miatt

Nyomozást rendelt el a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNyH) Keller László közpénzügyi államtitkár által elrendelt adatgyűjtés nyomán, jogosulatlan adatkezelés és hivatali visszaélés bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az MSZP politikusa adatokat kért és kapott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Somogy megyei hivatalától vadászatokon rész vett személyekről.

Magyar Nemzet
2004. 06. 08. 5:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyes adatokkal történt visszaélés és hivatali visszaélés miatt nyomoz a KÜNyH – erősítette meg a Magyar Nemzet információját Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Az ügyészi szervek a múlt hét végén kezdtek vizsgálódni az ismeretlen tettes ellen érkezett feljelentés ügyében, amelyben a tavaly júliusban életbe lépett büntetőeljárásról szóló törvény értelmében nincs szükség feljelentéskiegészítésre – tájékoztatott a szóvivő.

Ismert: Keller László idén márciusban levélben kérte az FVM Somogy megyei halászati és vadászati hivatalától a helyi vadásztársaságok 2001. január 1-jétől keletkezett vadászati naplóit és trófeajegyzékeit. A dokumentumokból többek között kideríthető az is, hogy az adott vadásztársaságnál ki kivel, mikor vadászott, milyen vadakat ejtett el, és ezért mennyi pénzt fizetett.

Keller László ugyanakkor bekérette a vadászatokon részt vevők listáját is. Az MSZP politikusa az MTI-nek azzal védekezett: csak a számlák érdekelték, amelyek alapján megállapítható, hogy megkárosították-e egyes vadászok az államot a megyében. Keller úgy vélte: nem az a felelős, aki kérte, hanem az, aki kiadta az adatokat.

Az adatvédelmi törvény szerint személyes adatnak számít az az információ is, amelyből következtetni lehet az érintett kulturális és szociális szokásaira. Az ügyben Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úgy foglalt állást: az iratok bekérésével Keller megsértette az adatvédelmi és a vadászati törvényt, valamint a Miniszterelnöki Hivatalról szóló kormányrendelet rendelkezéseit. Az ombudsman szerint nemcsak az adatokba betekintő államtitkár, hanem az információkat kiszolgáltatók is jogellenesen jártak el. Ha megvalósult a vélelmezett bűncselekmény, az elkövető akár hároméves szabadságvesztéssel büntethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.