Kulcsár terhelő vallomást tett a Britton ügyvezetőjére

Lapértesülések szerint Kulcsár Attila pénteki gyanúsítotti kihallgatásán terhelő vallomást tett Kerék Csabára, a Britton Kft. ügyvezető igazgatójára, aki – a Népszabadság szerint – a sikkasztás első szakaszában még az exbrókert is megtévesztette. Az üzletember értetlenségének adott hangot a hírekre reagálva, egyebekben azonban nem kívánta kommentálni azokat.

Magyar Nemzet
2004. 06. 07. 5:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerék Csaba „találta ki az okosságot” – állítólag ezzel a szófordulattal próbálta megvilágítani a brókerbotrány kulcsszereplője az 1998 óta folyó sikkasztás hátterét. Kulcsár Attila lapinformációk szerint a pénzügyi visszaélések kezdeti szakaszáról – 2000-ig bezáróan – számolt be, és burkoltan azzal vádolta meg a Britton Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy ő bujtotta fel az exbrókert a bűncselekmények elkövetésére. Állítólag az üzletember olyan befektetési javaslatokkal állt elő, amelyek nem nyerték el Kulcsár ügyfeleinek tetszését, ezért elhatároztak, hogy tudtuk nélkül fogják azokat végrehajtani, és az elért hozamok egy részét zsebre teszik. A Népszabadság úgy tudja, hogy Kerék a K&H Equities Rt. volt pénzügyi tanácsadóját is megtévesztette, hiszen több tranzakciót nem az eredeti tervek szerint bonyolított le.

A Britton Kft. vezetője a Magyar Nemzet megkeresésére értetlenségének adott hangot, részletekbe menően azonban nem kívánta kommentálni a sajtóban megjelenteket. A vállalkozás Washington államban bejegyzett anyacégének, a Kulcsár által irányított Britton Llc.-nek két magyarországi képviselőjét már meggyanúsították a hatóságok, egyikük Mészáros János, a kft. másik ügyvezetője.
Bár Kulcsár most arról beszélt, hogy kettőjük közül Kerék volt a főnök, többen ennek ellenkezőjét állították. Szekér Gyula, a K&H Bank volt ügyvezető igazgatójának állandó sofőrje tanúvallomásában korábban így nyilatkozott: az előttem lezajlott események alapján ki merem jelenteni, hogy egyértelműen Kulcsár Attila volt a főnök Mészáros és Kerék számára. Alexandru Mudura romániai vállalkozó, aki nagyváradi plazacége révén üzlettársa volt Kulcsárnak és Keréknek, a két személy kapcsolatáról hasonlóan nyilatkozott.

Az exbróker Kerék Csaba mellett kitért Schönthal Henrik szerepére is, aki – vallomása szerint – maga ajánlkozott arra, hogy a pénzmosást egy cégrendszer segítségével megoldja. Az üzletember jelenleg szökésben van, off-shore vállalkozásai – a Montrade és a Balmoral – számláin folytak át a brókercég ügyfeleitől elsikkasztott milliárdok.
Az exbróker politikusokról, közéleti szereplőkről nem tett említést vallomásában, amit szerdán fog folytatni a visszaélések 2000 utáni taglalásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.