Magáncég felügyeli, hogy a kancellária betartja-e az üvegzsebtörvényt

A Miniszterelnöki Hivatal több mint hétmillió forintot fizet ki 2004-ben egy magáncégnek, amely arra ügyel, hogy a kancellária tartsa be az üvegzsebtörvény rendelkezéseit. A vállalkozás vezetője lapunknak elmondta: fél év alatt semmilyen mulasztást nem fedeztek fel a MeH részéről.

Magyar Nemzet
2004. 06. 18. 6:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta hatszázezer forintért egy magáncéget bízott meg a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az üvegzsebtörvény végrehajtásának ellenőrzésére – erősítette meg a kancellária honlapján is megjelent információt a feladatot ellátó 3G-Consulting Kft. ügyvezetője. Király István lapunknak elmondta: vállalkozása egy tavalyi pályázaton nyerte el az elektronikus kormányzati központ egyik munkaterületére vonatkozó megbízást, amely egyéves időtartamra szól. A társaság vezetője közölte azt is, hogy eddig nem találtak törvénytelenségre utaló jeleket. Azonban számos javaslatot tettek (többek között az elszámolási rendszer átláthatóbbá és a jogszabály betartatásának hatékonyabbá tételével kapcsolatban) a MeH-hel közösen kialakított ellenőrzési terv végrehajtása során.

Király István korábban igazgatósági, most pedig felügyelőbizottsági tagja az egykor Demisz által is alapított Inhold Rt.-nek, amelyben felbukkant Karl Imre volt szocialista országgyűlési képviselő is. Az Inhold Rt. érdekeltségébe tartozó Inhost Kft. szintén elnyert egy megbízást a kancelláriától, a cég havi 750 ezer forintért a költségvetés tervezésében nyújt segítséget.

Répássy Róbert (Fidesz) megkeresésünkre megdöbbenésének adott hangot a hír hallatán. Kifejtette: a MeH logikáját követve minden egyes jogszabály betartásának ellenőrzésére külső gazdasági társaságokat lehetne megbízni. Megjegyezte, az üvegzsebtörvény végrehajtását a minisztériumoknak saját hatáskörükben kell felügyelniük. A kancellárián lapzártáig nem tudtak felvilágosítást adni a szerződés körülményeire vonatkozóan, úgy tudjuk, hogy arról Keller László közpénzügyi államtitkár sem tud semmit.

Villányi–Török

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.