Nyilvánosság nélkül pályáztatott a Nemzeti Fejlesztési Hivatal

Két eljárása miatt is elmarasztalta, s kétszer egymillió forint bírsággal sújtotta a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt (NFH) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

MNO
2004. 06. 07. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal elismerte, hogy mindkét eljárást már az új, európai uniós joggal harmonizáló közbeszerzési törvény szerint kellett volna lebonyolítania, ám szerinte mivel az ehhez szükséges végrehajtási utasítások még nem léptek életbe nem tudott hirdetmény közzétételével induló eljárásokat kiírni, illetve a feladatok elvégzésének rendkívüli sürgőssége miatt nem is állt volna rendelkezésére elegendő idő ezek lebonyolítására – írja a Napi Gazdaság.

Az egyik eljárást, az Európai Unió strukturális és kohéziós alapjai forrásainak magyarországi támogatási rendszerét, az egységes monitoring információs rendszert (EMIR) fejlesztő Welt 2000 Kft. részvételével bonyolította le az NFH. A megbízás az EMIR egyes moduljainak és funkcióinak pontosítására és továbbfejlesztésére szólt, bár a Weltnek nincsenek kizárólagos szerzői jogai az EMIR-re, mégis csak ezt a céget hívták meg a pályázatra.

Egyébként a Welt a rendszert nettó 210 millió forintért fejlesztette ki, ezt egyszer újabb 25 millióval kiegészítették, majd a legutóbbi – a KD által elmarasztalt beszerzéssel – további nettó 135 millióval megtoldották.

A másik KD által kifogásolt beszerzést az NFH a Nemzeti Fejlesztési Terv és a strukturális alapok gazdaságélénkítő tevékenységének és programjainak kommunikációjára bonyolította le, szintén hirdetmény közzététele nélkül, csak az általa kiválasztott cégeket hívva meg a pályázatra. Ezt az Edison Network Kft. nyerte el áfa nélkül 280 millió forintért.

A KD szerint a hivatkozott rendkívüli sürgősség ebben az esetben sem állt fenn, mivel a megbízás nemcsak egy kampány tervezésére és kivitelezésére szólt, hanem az egész éves kommunikációs terv elkészítésére is, ami már jóval korábban, tavaly is előre látható volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.