Törvénysértő szocialista városvezetés Kispesten?

Régóta üresen áll a Kispest centrumában lévő – a helyiek által csak Majomszigetnek csúfolt – több mint 250 millió forintra becsült üres terület. A kispesti önkormányzat versenyeztetés nélkül ruházta át a FER-SZOLG Kft.-re a telek tulajdonjogát.

Kisberk Szabolcs
2004. 06. 07. 14:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2210 m2-es beépítetlen területet tavaly ősszel közbeszerzési eljárás keretében próbálta meg értékesíteni az önkormányzat, eredménytelenül. Ezután december 11-én a szocialista–szabad demokrata többségű testület elfogadta egy „utcáról beesett” cég ajánlatát. A szerződés feltételei igen kedvezőek voltak a cég számára, amely a korábbi pályázaton, ahol készpénzfizetés ellenében lehetett volna megszerezni a tulajdonjogot, nem indult. Az építendő ingatlan résztulajdonáért adta át az önkormányzat a telket a kft.-nek, így az építkezés befejezéséig egy 50 millió forintos kamatmentes hitelt kapott a cég. A tavaly pályázó cégek közül egyet sem kérdezett meg az önkormányzat, hogy a FER-SZOLG Kft. ajánlatához hasonló feltételek mellett akar-e tulajdonjogot szerezni a területen.

Steinerné Török Katalin szocialista polgármester elmondta, a testületnek valóban volt egy határozata a visszavásárlással kapcsolatban, de jogászok keményebb feltételek felállítását javasolták, ezért fenntartotta a tulajdonjogot az önkormányzat. Az új közbeszerzési törvény értelmében pedig, nem kellett közbeszerzési eljárást kiírnunk – fűzte hozzá.

Fried Miklós önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a képviselő-testület döntése alapján a polgármesternek a szerződésbe kötelező lett volna belevennie két pontot, amelyek a visszavásárlási határidőt szabták meg. A polgármester ezt figyelmen kívül hagyta és kihagyta a szerződésből a pontokat.

Mivel nem előzte meg közbeszerzési eljárás a képviselő-testület döntését, habár a törvény szerint ez kötelező lett volna, a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordultam az ügyben – fogalmazott Fried.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.