Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Megúszta a 80 milliós kötbért egy MSZP-s városatya cége

Nyolcvanmillió forintos késedelmi kötbér megfizetéséről mondott le Szombathely koalíciós többségű közgyűlése egy vállalkozó javára. A vasi megyeszékhely közbeszerzéseinél az egyik MSZP-s képviselő cége a bonyolító. Az ellenzék jogi lépésekre készül.

Magyar Nemzet
2004. 07. 19. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombathely önkormányzatától egy nagy területet bérel a Prenor Kft., amelynek ügyvezetője Németh Kálmán SZDSZ-es képviselő. A területen elkerülő út épül, amelynek nyomvonalát az állam a teljes érték megfizetésével kisajátította. Az érintett épületáttelepítési beruházás közbeszerzésének bonyolítója Szűcs Gábor MSZP-s frakcióvezető cége volt. A kitűzött határidőt azonban nem sikerült tartania a Szűcs által megbízott cégnek, így a város 80 millió forintos kötbérbírságot kapott volna. Ipkovich György (MSZP) polgármester, Szűcs Gábor és az érintett vállalkozó azonban megállapodott: a város lemond 44 millió forintos követeléséről. A fennmaradó kötbér fejében „pótmunkákat” végez a vállalkozó, tehát gyakorlatilag a teljes összeget megkapja.

Mindezek mellett a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette az önkormányzatot, mert Szűcs cégének tanácsai alapján törvénytelenül zárták ki a beruházásból az egyik pályázó vállalatot. Csermelyi András (MSZP) alpolgármester szerint a vállalkozóval folytatott küzdelmes tárgyalások során kiderült: a város a bíróság előtt nem tudja érvényesíteni a csúszás teljes időtartamára vonatkozó kötbérigényét, ezért kiegyeztek a vállalkozóval húsz nap helyett kilenc napban, az ennek megfelelő összeget pedig visszatartották. Reményei szerint a 36 millió fedezni fogja az időközben felmerült, a beruházástól független pótmunkák költségeit.

– Még az sem tisztázott, hogy pontosan milyen „pótmunkákért” fizeti ki a maradék kötbért a pénzügyileg rossz helyzetben lévő város – mondta Horváth Zsolt fideszes képviselő.
Az ellenzék jogi lépéseket fontolgat a város számára egyértelműen előnytelen, kárt okozó döntés miatt – szögezte le. Egy ilyen tisztázatlan hátterű tranzakció felveti annak a gyanúját is, hogy esetleg közpénzek pártcélokra szivároghatnak ki – vélekedett az ügy kapcsán Sági József, a körzet fideszes országgyűlési képviselője.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Szombathelyen épülő városi sportcsarnok beruházásának előkészítésére is Szűcs Gábor cége kapott megbízást, amelyek száma egyre gyarapodik: a szocialista képviselő cége végezte a szombathelyi szemétlerakó második ütemének közbeszerzési lebonyolítását is. A Közbeszerzési Döntőbizottság itt is törvénysértést észlelt, s szintén egymillió forintra büntette az MSZP-s képviselő gazdasági társaságát.

Szarka Ágota–Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.