Panamagyanús ingatlaneladás a Magyar Posta Rt.-nél

Tárgyalásos eljárásban túladott a 653 millió forint jegyzett tőkéjű Sas Kft.-n a Magyar Posta Rt. – tudta meg a Magyar Nemzet. A vevő egy, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett off-shore cég. A vételár nem ismeretes.

Magyar Nemzet
2004. 07. 22. 5:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános cégbírósági információk szerint azért folyamodott tárgyalásos eljáráshoz a száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Posta Rt. több mint félmilliárdos ingatlanvagyonú cége, a Sas Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. eladásakor, mert a nyilvános verseny nem volt eredményes. Mivel a posta mellőzte a nyilvánosságot, titokban maradt, hányan és milyen cégek pályáztak az értékes belvárosi ingatlannal rendelkező kft.-re. A cégbírósági adatokból csak az olvasható ki, hogy a Sas Kft. egy luxemburgi céghez, az ez év február végén alapított Central Europe Holdinghoz (CEH) került, amelynek tulajdonosa a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Central Services (CS) társaság. Mindkét cég élén egy-egy izraeli állampolgár áll, a CEH-et a Tel-Avivban élő Abraham Protas, a CS-t pedig a kfar-saba-i Amir Leybov jegyzi.

A tranzakció már korábban elkezdődött, már ami a kiárusítási eljárást illeti: erre utaló adat szerepel ugyanis a Magyar Posta (MP) Rt. 2003. évi beszámolójában, amely beszámolót egyébként – rendhagyó módon – ebben az évben a posta már nem tette hozzáférhetővé a nagy nyilvánosság számára saját honlapján. A konkrét adásvételi ügyletről, például a vételárról, a fizetési feltételekről részletek még nem ismertek, mivel az ebben az évben zajlott le, így erre vonatkozóan leghamarabb csak a 2004-es társasági beszámolóban tesz közzé információt az Állami Számvevőszék által nemrégiben átvilágított állami részvénytársaság.

A Sas Kft. tulajdonában lévő, s a könyv szerint 650 millió forint értékű belvárosi ingatlan mindeddig a Magyar Posta Rt. érdekeltségébe tartozó üzleti egységeknek biztosított irodahelyiségeket. Itt „lakott” többek között a posta két biztosítótársasága is, amiért a Magyar Posta Rt. bérleti díjat fizetett az egykori leánycégének. A Magyar Nemzet információi szerint a Sas Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. éves szintű forgalma megközelítette a 90 millió forintot, s hozzávetőleg 45 millió forintos eredménnyel zárta az elmúlt üzleti éveket.

A Magyar Posta Rt. ingatlanvagyonának rendezése már korábban elkezdődött: ennek keretében jött létre a Verseny Kft., a Klotild Kft. és a Sas Kft. A leányvállalatok értékes ingatlanvagyonnal rendelkeznek, vagy rendelkeztek értékesítésük előtt. Információink szerint eddig két ingatlanhasznosító kft.-jétől vált meg a Magyar Posta: a nagy publicitást kiváltó, valamint rendőrségi feljelentést eredményező, de végül a számvevőszék által transzparensnek nyilvánított tranzakció révén a Klotild Kft.-től, illetve a jelenleg ismertetett, nyilvánosságot mellőző ügylet által a Sas Kft.-től.

Hommer Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.