Rekordbírság autópálya-építő cégeknek

Összesen hétmilliárd 43 millió forint bírsággal sújtotta ma a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Betonút Rt.-t és másik négy sztrádaépítő céget. A jogsértés közpénzek felhasználását érintette, amely fokozottan sértette a társadalmi érdekeket.

Hunyor Erna
2004. 07. 22. 13:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenykorlátozó megállapodás – kartell – gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárás során bebizonyosodott, hogy az érintett öt útépító társaság – a Strabag Rt., a Betonút Rt., a Hídépítő Rt., az Egút Rt. és a Debmút Rt. – versenykorlátozó módon felosztották egymás között a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. által kiírt és 2002 végén zárul nyílt közbeszerzési eljárás során négy autópálya-szakasz 128 milliárd forint értékű megbízását.

Tóth Tihamér, a Versenytanács elnöke elmondta: a vállalatok nem egymással vetélkedő versenytársként, hanem érdekegyezséget kötő kartellként vettek részt a pályázatokon, továbbá a jogsértés közpénzek felhasználását érintette, amely fokozottan sértette a társadalmi érdekeket. Mindezt figyelembe véve a GVH a Strabag Rt.-nek 2,468 milliárd forint a Betonút Rt.-nek 2,212 milliárd forint, a Hídépítő Rt.-nek 1,371 milliárd forint, az Egút Rt.-nek és a Debmút Rt.-nek 496-496 millió forint bírságot rótt ki. Az elnök hozzátette, hogy a Versenytanács és a nemzetközi gyakorlat szerint is a piacfelosztás a legsúlyosabban szankcionálható versenykorlátozó magatartás.

Mint ismeretes az NA Rt. 2002. végén döntött arról, hogy az M7-es autópálya Becsehely, Letenye és az M70-es autóút Tornyiszentmiklós-Letenye közötti szakaszát 45 milliárd forintos ajánlatával a Strabag Rt. építheti meg. A Hídépítő Rt.-Betonút Rt. által alkotott konzorcium 65 milliárd forintos ajánlatát fogadták el az M7-es autópálya Ordacsehi-Balatonszárszó közötti szakasza kivitelezésére. Az Egút Rt.-Debmút Rt. pedig az M3-as autópálya Polgár-Görbeháza közötti szakaszának megépítésére nyert el megbízást, amelyet 18 milliárd forintért vállalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.