Ingyengépek háromszázmillióért?

Az Index információi szerint a magyar informatikai tárca az első olyan állami szerv a világon, amely pénzért vásárolt azokból az óvodai számítógépekből, amelyeket az IBM a KidSmart jótékonysági program keretében adományozás céljára fejlesztett ki, és ingyen osztogat. Világszerte 18500 gépet ajándékoztak el az elmúlt öt évben, ebből 130 darab magyar óvodákba került.

MNO
2004. 08. 04. 12:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az informatikai tárca tavaly decemberben hirdetett közbeszerzési pályázatot speciális óvodai számítógépek beszerzésére a Brunszvik Teréz program keretében. Az IBM korábban ugyanezekből a gépekből 130 darabot ingyen adományozott magyar óvodáknak.

A minisztérium eredetileg minimum négyszáz óvodásoknak kifejlesztett „kakaóálló” billentyűzettel felszerelt gép beszerzését tervezte, a közbeszerzési eljárás győztese, a Haitec Magyarország Kft. azonban a rendelkezésre álló összegből 269 gép leszállítását vállalta. Az már másfél hónapja vita tárgya, hogy reális volt-e a gépek ára, a darabonkénti 1 077 000 forint.

Az informatikai tárca több közleményében is arra hivatkozott, hogy a szoftverek magyarítását és az óvónők betanítását is vállalta a nyertes cég. Csurgai Gábor, a Haitec Magyarországi Kft. ügyvezetője az Indexnek cáfolta, hogy ez a két tétel jelentős összeget képviselne a csomagárban.

Csurgai szerint a programok magyarítása is marginális tétel. Az Index felvetésére, hogy az IBM ajándékprogramjához már magyarították a programokat, azt mondta: egy ajándékprogramban mindennek van ugyan kimutatható ára, de az nem számít, hiszen a termék ingyenes. Ellenben, ha piaci alapon vásárolnak, akkor a magyarítás költségeit is ki kell fizetni.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az árban benne vannak a szoftverek, azok magyarítása és az is, hogy három éven át szervizelik a gépeket. Az ügyvezető ismételten leszögezte, hogy semmi helye ebben az ügyben bármiféle ár-összehasonlításnak, mert mások a viszonyok Amerikában, megint mások Európában.
A KidSmart amerikai cég egyik munkatársa rámutatott arra, hogy állami szereplő nem szokott a Kidsmart programban ingyenesen igényelhető óvodai számítógépeket piaci alapon vásárolni, mivel a KidSmart jótékonysági program.

A KidSmart program elmúlt két és fél évében az IBM 18 500 Young Explorer számítógépből, programcsomagból és képzési támogatásból álló csomagot osztott szét világszerte. Magyarországon százharminc KidSmart számítógép került hátrányos helyzetű óvodákba.

Az tény – mint ahogy az IBM honlapján található adatok alapján is látható –, hogy ez a gép illetve rendszer nem szerepel a cég kereskedelmi forgalomban kapható termékei között.

Forrás: Index

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.