Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elfolyik a „kátyúpénz”; megtagadják az adatszolgáltatást

Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettest sem tájékoztatta a kátyúmunkák megbízási szerződéseiről a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az ilyen jellegű esetekkel kapcsolatosan általánosságban kifejtette: állami és önkormányzati pénzek kifizetése közérdekű információ, amelynél nem lehet üzleti titokra hivatkozva megtagadni az adatszolgáltatást.

Magyar Nemzet
2004. 10. 12. 4:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet többszöri érdeklődésére ellenére sem hajlandó elárulni a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt., mennyi közpénzt fizetett ki kátyúzási munkákra külsős cégeknek. A megbízásokat pályázat nélkül kötötte a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő FKF. A cég nemcsak a Magyar Nemzettel nem osztotta meg információit, hanem Atkári János főpolgármester-helyettest sem tájékoztatta a kátyúmunkák megbízási szerződéseiről.

A politikus szintén nem tartja korrekt eljárásnak a közpénzekkel összefüggő adatszolgáltatás megtagadását. A Magyar Nemzet egyébként megtudta: idén az eddigi félmilliárd forint után még 300 millió forintot kér a közterület-fenntartó vállalat az úthibák kijavítására. Ebből 180 milliót már elköltöttek, ezt utólag fizetné ki a főváros, a fennmaradó 120 milliót pedig az év hátralévő részére kérik.

Az FKF Rt. vagy pályáztatás nélkül bíz meg külsős cégeket a munkákkal, vagy saját embereivel javítja ki a kátyúkat. Korábban már felvetődött, ha pályáztatással oldaná meg a főváros, illetve az FKF Rt. az utak kátyúzását, akkor a jelenleg kifizetett költségek feléért is elvégeztethetnék a munkákat. A részvénytársaság ugyanis monopoljoggal rendelkezik a budapesti utak karbantartásában, pályázat esetén viszont könnyen a jelenlegi mintegy tízezer forintos vagy ennél is drágább négyzetméterenkénti ár ötezer forintra is csökkenhetne. Így kétszer annyi úthibát fedhetnének be, esetleg jobb eljárással, mint jelenleg.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az ilyen jellegű esetekkel kapcsolatosan általánosságban kifejtette: állami és önkormányzati pénzek kifizetése közérdekű információ, amelynél nem lehet üzleti titokra hivatkozva megtagadni az adatszolgáltatást.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.