időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Fidesz: a kormány szüntesse meg a Balatont sújtó csapásait!

MNO
2004.10.28. 13:08

A Balatoni Halászati Rt. és a tulajdonosi jogokat gyakorló környezetvédelmi tárca inkább a zavarosban halászik, minthogy a tó gazdaságaiban halgazdálkodna. A részvénytársaság privatizálása a nyilvánosság kizárásával zajlik és főként a halászati szolgálgatás kiszervezésén, ingatlanjainak hasznosításán alapul – mondta Medgyesy Balázs, a Fidesz zöld tagozatának vezetője mai sajtótájékoztatóján.

Idén tavasszal ismeretlen eredetű, a Balatonban tájidegen halakat telepített az Rt. a tóba, amivel a természetvédelmi és a horgászati érdekeket súlyosan veszélyeztette. A Balaton máig legsúlyosabb problémáinak egyike a tájidegen busák betelepítése. A nemzetközi természetvédelmi egyezmények védelmét élvező vadvízen mégis állami támogatásból folyik a természetet veszélyeztető tájidegen halak telepítése – mondta Medgyesy Balázs.

Mindez jó üzlet lehet azon alföldi halászati nagyvállalkozóknak, akik a jelentős haltömeget eladták az akár 250 kilométerre található balatoni részvénytársaságnak – tette hozzá. A nagyatádi tógazdaság kiárusítása és a sorozatos szakmai hibák miatt a halászati társaság összesen 60 000 kilogramm idegen halivadékot és tenyészanyagot kényszerült vásárolni és a tóba bocsátani.

Az Rt. ezenkívül rontja a horgászat és a tó helyzetét: az ökológiai halászatot visszafogja, nem foglalkozik a törpeharcsa, ezüstkárász állomány mérséklésével, a busát nem halássza hatékony módszerekkel – sorolta a fideszes politikus. A tóba a számos horgász egybehangzó véleménye szerint 25 helyett 10-15 dekagrammos, visszamaradott, nem megfelelő egészségi állapotú tenyészhalakat telepítenek.

Eközben a nyilvánosságtól elzárva kezdődött el az Rt. ingatlanvagyonának privatizációra történő előkészítése, kiszervezése egy Kft.-be. Szemes és Fonyód telepeit bezárták, felszámolták – hangsúlyozta Medgyesy Péter. A több, mint 100 éves telepeknek fontos szerepük lenne a halállomány javításában, a horgászturizmus fejlesztésében.

Mind ökológiai, mind pénzügyi szempontból veszélybe kerül a Balaton halállománya, amennyiben folytatódik a halgazdálkodás privatizációja, a Balatoni Halászati Rt. leépítése. Mindez súlyosan veszélyezteti a tó ökológiai állapotát, a horgászatot, az idegenforgalmat. A Fidesz Zöld Tagozata felszólítja a kormányt, hogy szüntesse meg a Balaton régiót sújtó csapásait az útdíjtól a turizmus támogatásán keresztül a tó ökológiai állapotának leépítéséig, hozza nyilvánosságra az ingatlanhasznosítás ügyében végzett igazgatósági vizsgálatokat és határozatokat, a halvásárlási szerződéseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.