Milliárdos üzlet a környezetvédelemben?

A Fidesz szerint bizonyos üzleti kör érdekét szolgálja a Környezetvédelmi Minisztérium terve az elektronikus hulladék újrahasznosításának végrehajtására. Mintegy 4-5 milliárd forintos üzlethez jutott ugyanis Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György korábbi üzlettársa, az Elektro-WASTE Kht. élén álló Kovács Árpád az elektronikai hulladékok termékdíjából.

MNO
2004. 10. 11. 15:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 4-5 milliárd forintos üzlethez jutott Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György korábbi üzlettársa, az Elektro-WASTE Kht. élén álló Kovács Árpád az elektronikai (számítástechnikai) hulladékok termékdíjából – mutatott rá Illés Zoltán parlamenti képviselő mai sajtótájékoztatóján.

A környezetvédelmi tárca az uniós szabályozás alapján megváltoztatta a termékdíjakra vonatkozó szabályozást, melynek keretében a mobiltelefonokra is 1000 forintos kilónkénti termékdíjat vezet be. Illés Zoltán kifogásolja, hogy ennek bevezetése előtt nem tájékoztatták a szélesebb közvéleményt a piaci lehetőség létrehozásáról, és nem állami feladat az újrahasznosítás irányítása. Az ellenzéki politikus kíváncsi arra, hogy a kormány miért éppen ennek a kht.-nak teremtett olyan monopolhelyzetet, amely becslések szerint mintegy 4-5 milliárdos üzletet tesz lehetővé.

Illés Zoltán emlékeztetett: az Elektro-Waste Kht.-t Kovács Árpád, a Horn-kormány volt helyettes államtitkára vezeti. Ennek a Kht.-nak a tagja a több milliárdos kárelhárító megbízásokat begyűjtő Terszol Szövetkezet, az Enviroinvest-Waste Kft., valamint a Kovács Árpád családi érdekeltségében lévő Ekofutur Kft. Az Enviroinvest-Waste Kft. jelenlegi tulajdonosa az az Enviroinvest Kft., melynek Kovács Árpád nemcsak tagja, hanem ügyvezetője is – hívta fel a figyelmet Illés Zoltán, hozzátéve: 2002 májusáig a cég még a Szilvásy György és az akkor még aktív Gyurcsány Ferenc vezette Altus és Perfekt Kft-k kezében volt.

A politikus úgy véli, az újrahasznosítás irányításával az államnak kellene foglalkoznia, mivel így okkal merülhet fel a gyanú, hogy nem a környezet védelmét, hanem bizonyos üzleti kör érdekét szolgálja a szaktárca elektronikus, illetve a háztartási gépekből származó elektromos hulladék újrahasznosításának végrehajtására vonatkozó terve. (hirtv.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.