időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Szili Katalin: „Végünk van!”

MNO
2004.10.06. 09:22

„Végünk van!” – jelentette ki Szili Katalin az MSZP jelenlegi elnökhelyettese, amikor augusztusban kiderült, hogy Gyurcsány Ferencnek mégiscsak van esélye a miniszterelnöki posztra. Most úgy tűnik, egyes szocialista politikusok jelenlegi karrierjét illetően valóra válik a mondás.

Gyurcsány gesztusai egyértelműen jelzik, hogy Hiller Istvánt látná legszívesebben az MSZP elnöki posztján. A miniszterelnök azzal, hogy Szekeres Imre jelenlegi pártalelnököt nem nevezte ki újból a kancellária politikai államtitkárává megüzente, hogy Szekeres nem tartozik a jelenlegi vezetés köréhez. Egyre világosabbá kezd válni, hogy a kormányfő és köre Juhász Ferencet támogatja az elnökhelyettesi posztra, s a honvédelmi miniszter is e tisztségre aspirál. A miniszterelnök-jelölti kampányban Gyurcsány ellen fellépő Szili Katalin is felmérte vesztésre álló helyzetét, ezért szerdán úgy döntött, hogy nem vállalja a jelölést.

Úgy tűnik tehát, hogy a miniszterelnök Hiller–Juhász párosban gondolkodik a pártelnöki és elnökhelyettesi tisztségek leosztásában, ám ezzel nem arat osztatlan sikert.

A Világgazdaságnak több szocialista politikus azt mondta, hogy Szekeres a jelöltek közül az egyetlen, akinek van szervezési tapasztalata, arra pedig nagy szükség lenne, hiszen kezd kiürülni a párt. Az országgyűlési választásokon például már több olyan választási bizottság volt, ahova nem tudott az MSZP senkit delegálni – mutattak rá.

A miniszterelnök „személyzeti politikája” más téren is kap kritikát. Többen mondják, hogy nem intézményben vagy rendszerben gondolkozik, hanem személyekben, bizalmasaiban.
Jelöltek az MSZP október 15–16-i tisztújításán:

Elnökjelöltek: Hiller István, Szekeres Imre, Toller László

Elnökhelyettes-jelöltek: Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Újhelyi István, Toller László

Alelnökjelöltek (két poszt): Veress József, Újhelyi István, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Veres János

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.