Jogszabályokat sértett a nagykanizsai önkormányzat

Saját helyi rendeleteit és a közbeszerzési törvényt is megsértette a szocialista vezetésű nagykanizsai önkormányzat a fűtéskorszerűsítésre kiírt közbeszerzési pályázatán.

2004. 12. 29. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszabálysértések sorozatát követte el a közelmúltban a nagykanizsai önkormányzat a fűtéskorszerűsítésre és hőszolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárás során – állapította meg a Zala Megyei Közigazgatási Hivatal és az önkormányzat jogi bizottsága. Kiderült, hogy a közgyűlés az előírásokkal ellentétben nem hagyott jóvá engedélyokiratot a tendereztetéshez, illetve a közbeszerzési bizottság megkerülésével önkényesen állított föl egy tárgyalódelegációt a döntés meghozatalára. A jogi bizottság október 20-i határozata azt is leszögezte, hogy nem csupán a közbeszerzést szabályozó helyi rendeletet sértette meg a városvezetés, hanem a közbeszerzési törvényt is, „mivel nem a felelősségi rend alapján” bírálták el a közbeszerzést. A megyei közigazgatási hivatal jogorvoslati eljárást kezdeményezett, de azt a közbeszerzési döntőbizottság arra hivatkozva szüntette meg, hogy nincs hatásköre a vizsgálatra. Ezt a közigazgatási hivatal a közbeszerzési törvény alapján „erősen vitathatónak” minősítette, és felkérte a képviselő-testületet, állapítsa meg, kit terhel felelősség.

Cseresnyés Péter (Fidesz) önkormányzati frakcióvezető szerint sajnos nem ez az első eset, amikor a városvezetés a törvényességre fittyet hányva hoz határozatokat. Kiemelte: már öt hónappal ezelőtt fölhívták Litter Nándor (MSZP) polgármester figyelmét a jogsértésekre, de ő nem tett ellenük semmit. Pedig a közbeszerzést még a jegyző is aggályosnak minősítette, aki az iratokat átadta a városi ügyészségnek.

Litter Nándor leszögezte: formailag valóban követtek el hibákat, amikor merő jó szándékból nem a helyi rendelet által előírt eseti bizottságot, hanem egy szakemberekkel kiegészített grémiumot állítottak föl a tárgyalásokra, de hangsúlyozta: a közbeszerzési bizottság jogszerűnek ítélte az esetet.

(Magyar Nemzet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.