Milliós megbízások Hiller tárcájától az MSZP-s holdudvarnak

Folyamatosan ellátja milliós megbízásokkal a Hiller István szocialista pártelnök által vezetett kulturális tárca az MSZP holdudvarához sorolható vállalkozásokat. A minisztérium szerint szakmai szempontok alapján döntöttek.

Magyar Nemzet
2005. 02. 01. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 18 millió forintnyi közpénzt kapott az elmúlt esztendőben a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábbi üzlettársaként megismert Rákosi Ferenc a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (NKÖM) – derül ki a tárca honlapján közzétett adatokból. A jogi szakértői munkával megbízott Rákosi lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium pontatlan adatokat közölt javadalmazásáról, mivel nem számláztak neki annyi pénzt, amennyit nyilvánosságra hoztak. Figyelemre méltó, hogy a tárcával kötött megállapodásban kiemelték: „az adott feladat elvégzésére a minisztériumnak nincs elegendő kapacitása”. Rákosi Ferenc a rendszerváltás előtt a KISZ KB egyetemi osztályának vezetőhelyettese volt, itt ismerkedett meg Gyurcsány Ferenccel és Szilvásy Györggyel.

Rákosi a később a Miniszterelnöki Hivatal pénzügyi és gazdasági területéért felelős helyettes államtitkárává előlépő Szilvásy közvetlen munkatársa lett, ráadásul az egykor Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Consulting felügyelő- bizottsági tagja is volt, míg a társaság be nem olvadt Gyurcsány másik volt cégébe, a Perfekt Rt.-be.

Enyedi Nagy Mihály – aki a KISZ KB agitációs és propagandaosztályának volt a vezetője a rendszerváltás előtt – érdekeltsége, az Enamiké Kft. 1,25 millió forintot tehetett zsebre a tárca honlapján nyilvánosságra hozott adatok tanúsága szerint. Nem maradt megbízás nélkül a kormány közeli Népszava vélemény rovatát vezető Petri Lu-kács Ádám vállalkozása, a Pla-tinta Bt. sem, amely egy 2003-ban kötött szerződés szerint 2,75 millió forintot kasszírozott. Az MSZP-s pártrendezvények rendszeres moderátoraként és a Nap-keltéből is ismert Mélykuti Ilona cége sem maradt ki a pénzosztásból: az Alice Csoport több mint 1,2 millió forintos vállalkozói szerződést köthetett a kulturális tárcával 2003-ban.

Görgey Gábor korábbi kultuszminiszter jogi tanácsadójaként Szentestóth Györgyi ügyvédi irodája csaknem hatmillió forintot kapott ebben az időszakban. Csaknem egymillió forinthoz jutott a Tabula Julianus Szolgáltató Iroda, amely korábban az MSZMP-s vezető, Apró Antal fiának érdekeltségébe tartozott. Az NKÖM sajtóosztálya szerint meglepő, hogy lapunk a minisztérium korábbi szerződéses partnerei közül ötöt baloldali kötődésűnek talált, hiszen ezek szerint a többi szerződött fél vagy jobboldali vagy független. Az NKÖM-nek meggyőződése, hogy valamennyien függetlenek, hiszen a tárca szakmai teljesítmény, nem pedig pártkötődés alapján köt megállapodásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.