időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Fidesz: káosz az otthonteremtés területén

MNO
2005.03.23. 11:38

Mára világossá vált, hogy a Fészekrakó-program is csődöt mondott, és a szocialisták azt a korábbi ígéretüket sem tudják teljesíteni, miszerint a kormány több ember számára elérhetővé teszi a kedvezményes lakáshitelt, és megépít 160 ezer bérlakást – jelentette ki Dobó László, fideszes képviselő.

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy míg 2003-ban, amikor a polgári kormány által beindított otthonteremtési program még működött, több mint 80 ezer hitelszerződést kötöttek, addig a Fészekrakó-program keretében eddig 152 szerződést sikerült aláírni. A bérlakásépítési-program mára megszűnt létezni, amit jól mutat, hogy a 2005. évi költségvetésben az „állami támogatás bérlakásprogramra„ rovat mellett egyetlen fillér sem szerepel – tette hozzá.

Dobó László elmondta, hogy míg a polgári kormány segítséget adott a fiataloknak lakásproblémáik megoldásában, addig jelent pillanatban totális káosz uralkodik a területen. Ezt elismerte Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke is, aki azt mondta, hogy több százezer hitelfelvevő kerülhet bajba. A hivatal elnöke szerint a megoldás az, hogy a szorult helyzetben lévő hitelfelvevő lakását egy erre a célra létrehozott alap megvásárolja a banktól, a lakót pedig egy bérlakásban helyezi el. – Persze – mint mondta –, az államnak erre sincs pénze, tehát itt is várja a befektetőket. Hozzátette: ide vezetett a kormány otthonteremtés terén mutatott hároméves semmittevése. A politikus szerint „amit tettek, abban sem volt köszönet”. Emlékeztetett, hogy a szocialisták megszüntették az otthonteremtési hitelhez kapcsolódó adókedvezményeket, az áfavisszaigénylés lehetőségét és a kamattámogatás mértéke is jelentősen csökkent.

A Fidesz elismeri, hogy a nehéz helyzetben lévő fiatalok számára a bérlakásépítési-program jelentheti az esélyt, hogy otthonhoz jussanak. A jelenlegi elképzelésekkel azonban nem ért egyet, mert a bérlakások építésébe a kormány magánvállalkozásokat kíván bevonni, ami jelentősen megdrágítja a beruházásokat. A Fidesz álláspontja szerint a bérlakásépítés állami és önkormányzati feladat, külső befektetők bevonása éppen a szegényebbek számára teszi majd lehetetlenné a lakáshoz jutást – mondta a képviselő.

Dobó László leszögezte: a Fidesz kész segítséget nyújtani a kormánynak egy átfogó bérlakás-építési koncepció kidolgozásában.

Horváth Csaba szocialista képviselő Dobó sajtótájékoztatója után közölte: minden javaslatot szívesen vesznek, de a kormány maga is rendelkezik nemzeti és vállalkozói bérlakás-programmal. Ennek az összegzése és véglegesítése történik meg a következő néhány hónapban.


Forrás: fideszfrakcio.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.