Hiller István 2002-ben nyomást gyakorolt Rudi Zoltánra?

Még oktatási államtitkárként próbált nyomást gyakorolni Hiller István 2002-ben a Magyar Televízió (MTV) akkori hír- és programigazgatójára. Az időközben elnökké választott Rudi Zoltán az oktatás ügyének támogatásaként értelmezte a történteket.

Magyar Nemzet
2005. 03. 23. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne történjen különösebb változás az MTV-n sugárzott, Fogadóóra című oktatási műsorban – áll a Magyar Nemzet birtokába jutott felhívásban, amelyet Hiller István politikai államtitkár küldött 2002 augusztusában Rudi Zoltánnak, a köztévé akkori hír- és programigazgatójának. A levél így folytatódik: „Kérjük, hogy az MTV biztosítsa a Fogadóóra ez évi műsorait az Oktatási Minisztériummal kötött szerződés alapján az eddigi alkotócsoporttal. Jelezzük, hogy 2003-ban a korábbiakhoz hasonló feltételekkel támogatjuk a műsort. Kívánatosnak tartjuk s egyetértünk azzal, hogy a Fogadóóra produceri feladatait az Art Vision Stúdió veszi át.”

Az üggyel kapcsolatban készült egy feljegyzés is, amelyet Padisák Mária, Hiller munkatársa írt az államtitkárnak 2002 októberében. A feljegyzés szerint „Sugár Ágnes, az MTV kulturális igazgatója jelenleg rangban a harmadik ember. Nem utolsósorban az MSZP javaslatára került ebbe a pozícióba.” Padisák leírta, hogy Sugártól tudja: az igazgató csak az egyszázalékos nézettségű m2-re korlátozná a „Fogadóóra utódműsorát, valamint hogy a felelős szerkesztést Varga Sándornak adja”. Padisák Mária ezért az MTV javaslatáról kifejtette a levélben, hogy a műsor költöztetését a köztévé megteheti, „csak ehhez mi bianco ne adjunk pénzt, mert ez nekünk nem felel meg. Kompromisszumos javaslatom: Varga Sándor felelős szerkesztése mellett a műsorokat készítse (szerkessze és vezesse) Lévai Balázs, akinek tevékenysége számunkra garancia, s javasoljuk az MTV-nek, hogy írjon ki új pedagógiai műsorra belső pályázatot”.

Cégbejegyzések szerint a produceri feladatok elvégzésére „kívánatosnak tartott” Art Vision Kft. ügyvezetője az a Détári Géza, akinek stúdiójában készültek korábban Friderikusz Sándor, Kepes András és Vitray Tamás műsorai. Rudi Zoltán úgy értékelte a történteket, hogy a pedagógusok és az oktatás ügyének az MTV-ben való megjelenítését karolta fel Hiller, ezért kéréseit nem tartja nyomásgyakorlásnak. Az államtitkár annak a megállapodásnak akart érvényt szerezni levelével, amelyet még a polgári kormány oktatási minisztere kötött az MTV-vel – mondta a tévéelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.