Újabb jogsértések az OEP második vénytenderén?

Akár két nagy összegű kártérítési pert is indíthat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen a Szenzor Kft., amely szerint a több száz millió forintnyi közpénz sorsáról döntő vénytender második fordulójában is számos törvénysértés történt.

Magyar Nemzet
2005. 03. 03. 23:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénysértésektől hemzsegett az EU-konform vények gyártására az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kiírt második közbeszerzési eljárás is – állítja a recepteket immár tíz éve előállító Szenzor Kft., amelynek pályázatát a közelmúltban érvénytelennek minősítették, és helyettük a Gyurcsány Ferenc volt üzletfeléhez, Erdős Ákoshoz köthető Állami Nyomdát hirdették ki győztesnek. A tavalyi első tender visszásságai miatt az egészségbiztosítót korábban már egymillió forintos bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD). Az elmarasztalást a napokban a Fővárosi Bíróság is helybenhagyta, de a jogvita ellenére az egészségbiztosító szerdán szerződést kötött Erdős érdekeltségével.

Eőry Örs, a Szenzor ügyvezetője a Magyar Nemzetnek kijelentette: a pályázati kiírásban egymásnak ellentmondó feltételek szerepeltek, és a közbeszerzési törvényt is számos pontban megsértette az OEP. Eőry kifogásolta, hogy az egészségbiztosítótól egyes kérdéseikre a törvényes határidőn túl kaptak tájékoztatást, amelyek ráadásul hol hiányosak voltak, hol pedig a kiírással ellentétes információkat tartalmaztak. A cégvezető rámutatott: a második vénytender kiírásával meg sem várták az első eredménytelen fordulót lezáró KD-határozatot.

Az OEP sajtóosztálya szerint a jogszabály nem írja elő, hogy az új pályázat kiírásával meg kellene várni az előző fordulót lezáró határozatot. Azt is leszögezték: a jogszabályban meghatározott időben kaptak tájékoztatást a pályázók, és minden résztvevő tudott ajánlatot tenni. A Szenzor az első vénytender ügyében elmaradt haszon miatt több száz millió forintos nagyságrendű polgári pert indít az OEP ellen, és amennyiben a KD a második fordulóban is jogsértéseket talál (erről néhány napon belül döntenek), újabb kártérítési eljárást kezdeményeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.