Végleg lezárult a Nádor-ügy; Fidesz: hiányos volt a nyomozás

Úgy döntött tegnap a kormánypárti többség szavazataival a parlament nemzetbiztonsági bizottsága: nem panaszolja meg a Nádor ’95 Rt. ügyének nyomozását megszüntető ügyészségi határozatot, így a további lépések elmaradnak, a büntetőeljárás lezárult – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Répássy Róbert (Fidesz), a bizottság tagja.

Magyar Nemzet
2005. 03. 07. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy a bizottság tegyen panaszt a vádhatóság döntése miatt, a testület kormánypárti tagjai azonban 6:5 arányban elutasították indítványukat – mondta el a honatya.

– A politikusok tegnap megismerhették a nyomozást lezáró határozat titkos indoklását, amelyből számunkra kiderült: hiányos volt a nyomozás, mivel nem tért ki arra, hogy a beszerzés nyomán mekkora kár érte az államot – tette hozzá a képviselő.

Emlékezetes: a Szász András MSZP közeli vállalkozó vezette Nádor ’95 Rt. még a Horn-kormány idején szerzett megbízást arra, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részére mobiltelefonok lehallgatására alkalmas berendezéseket szerezzen be. Az ügyletre Szász 1996 nyarán a Kereskedelmi és Hitelbanktól 33 millió dolláros „áthidaló devizahitelt” vett fel, ami a tervek szerint a fejlesztés egészét fedezte volna.

A nyomozás során kiderült, hogy a Nádor Rt. a felvett hitelből hozzávetőlegesen huszonegymillió dollárt költött a berendezésekre, a többit saját célra használta fel. A tranzakciót a titkosszolgálatok részéről Somogyi Tamás kabinetfőnök – Szász közeli barátja – és Hevesi Tóth Ferenc, a szakszolgálat korábbi főigazgatója jegyezte ellen Nikolits István volt titokminiszter, illetve Medgyessy Péter egykori pénzügyminiszter jóváhagyásával.

Az ügyben Szászt csalással és csempészettel gyanúsították meg, a csalás miatt indított vizsgálatot bűncselekmény hiányában, a csempészet gyanújával folytatott nyomozást pedig bizonyítottság hiányában a Fővárosi Főügyészség az elmúlt héten megszüntette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.