időjárás -2°C Judit 2023. december 10.
logo

Fokozódó ellenőrzéseket igér a PM az építő- és vendéglátóiparban

MNO
2005.04.06. 08:20

Fokozódó ellenőrzéseket helyezett kilátásba a pénzügyi tárca az építőiparban és a vendéglátásban a gazdaság kifehérítése érdekében. A bérköltségeket illetően pedig újra előtérbe kerülhet az „elvárható hányad” alkalmazása.

Fokozódó ellenőrzésekre kell számítani a vendéglátásban és az építőiparban a gazdaság kifehérítése és jogszerű működésének biztosítása érdekében – jelentette ki tegnap Katona Tamás az eddigi utolsó adótörvény-módosítási csomaghoz mondott parlamenti expozéjában. Mint mondta: fenti ágazatokban ellenőrök vizsgálják majd az elvárható mértékű bérhányad meglétét – az elvárható hányaddal kapcsolatban azonban nem bocsátkozott részletekbe. Nem bőbeszédűbb a témával kapcsolatban a PM adóreform-koncepciója sem, amely a foglalkoztatási és adóellenőrzések erősítéséről, illetve az elvárható bérhányad és a mérlegbeszámolók összevetéséről beszél.

A Napi Gazdaság a Pénzügyminisztériumtól úgy értesült: a részletek kimunkálása még folyik, de valószínűsíthető, hogy nemcsak az említett két ágazatra terjednek majd ki a kiemelt ellenőrzések. A megállapított bérhányad gondolata nem új keletű: az egyéni vállalkozóknál már jelenleg is joga van az APEH-nek egy legalacsonyabb reális bért vélelmezni.

Szintén a legális foglalkoztatás bővítése érdekében tervezi csökkenteni, majd megszünteti a kormány az egyösszegű egészségügyi hozzájárulást, ezért növeli az szja felső kulcsához tartozó jövedelemhatárt, illetve köt bizonyos szociális ellátásokat a munkavégzéshez. (Napi Gazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.