időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Hamarabb mennek nyugdíjba az orvosok?

Magyar Nemzet
2005.04.15. 22:02

A kórházi orvosok több mint egy évtizeddel korábban mehetnének nyugdíjba az átlagos munkavállalónál, ha az orvosi ügyeletet teljes egészében munkaidőnek ismernék el.

A Magyarországon általános, heti 40 órás munkahét szerint dolgozók – ha 40 évet dolgoznak a nyugdíjjogosultságig – 83 200 órás szolgálati idő alatt megszerzik a nyugdíjat megalapozó jogot. Ennyi szolgálati időt azonban nem 40 év alatt, hanem már 14 évvel korábban megszerez egy olyan kórházi orvos, akit a heti 40 órás munkaidőn túl még havi ötször 16 órás ügyeletre is köteleznek. Ez a doktor 65 éves kora helyett már 51 évesen nyugdíjba mehetne – derül ki Katona Zoltánnak, a kalocsai kórház főorvosának az Egészségügyi Gazdasági Szemlében megjelent számításából.
Mindezt azonban csak akkor fogadnák el hivatalosan is igaznak, ha az ügyeletben töltött időt teljes egészében munkaidőnek ismernék el. Ma azonban nem ez történik: egy 16 órás ügyeletből mindössze 2–6 óra számít munkaidőnek, s csak ezután fizetnek túlmunkadíjat.

A magyar gyakorlattal ellentétben több európai bírósági döntés is kimondja, hogy az egészségügyi intézményekben a fizikai jelenléten alapuló ügyelet teljes idejét munkaidőnek és adott esetben valódi túlmunkának kell tekinteni. Ezért pereskedik most több magyar orvos. Veszprémben – még nem jogerősen – már döntés is született, amely a doktornak adott igazat.

Az Egészségügyi Minisztérium azonban egyelőre nem tesz semmit az orvosi ügyeletek díjának rendezéséért. Mint azt Vojnik Mária, a tárca politikai államtitkára korábban lapunknak elmondta: nem az ügyeletek díjazása okozza a legnagyobb gondot. Az orvosok munkavégzésének időtartamát törvény maximálja, jelenleg heti hatvan órában. Ha a teljes ügyelet munkaidőnek számítana, akkor a munkaidőkeret hamarabb, akár már csütörtökre elfogyna, s utána nem dolgozhatnának. Ekkor öszszeomlana az ellátórendszer. Nemcsak hazánk képtelen megfelelni az előírásoknak, hanem mindegyik EU-tagállam, mert nem tud annyi új orvost biztosítani – tette hozzá.

Katona Zoltán viszont azt hangsúlyozta: a pihenéshez és a szabadidőhöz való jog az általános emberi jogok közé tartozik, amelyet a magyar alkotmány is elismer. Ez járna az orvosoknak is, ugyanúgy, mint bárki másnak, aki nem orvos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.