időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Sikeres Magyarországért: 410 milliárdos hitelprogram

MNO
2005.04.27. 16:28

Összességében 410 milliárd forint értékben indítja el a kormány a Sikeres Magyarországért hitelprogramot. Vállalkozásfejlesztésre összesen 310 milliárd forintot szánnak - adja hírül a Magyar Rádió.

Az összesen 410 milliárd forintos hitelkeretből csupán 145 milliárd az új forrás, a többit a már meglévő hitelprogramok összevonásával és Sikeres Magyarország névre keresztelésével egységes programként mutatta be szerdán a kormány.

A program lényege, hogy a vállalkozások, az önkormányzatok és az agráriumból élők is olcsó, hosszú távú hitelekhez jussanak. A vállalkozásoknál ez 15 éves futamidőt, két éves türelmi időt, ötmilliótól egymilliárd forintig felvehető hitelösszeget és alacsony kamatot jelent – mondta el Kóka János gazdasági miniszter.

A vállalkozások csak akkor pályázhatnak, ha teljesítik a munkaerőpiaci vállalásaikat, és a pályázatot megelőző fél évben nem hajtottak végre csoportos elbocsátást. Míg a gazdasági társaságok szinte bármely versenyképesség-javító beruházásra kaphatnak pénzt a mintegy 310 milliárdos keretből, az önkormányzatok egy 60 milliárdos keretből kérhetnek hitelt általános beruházási célokra, igaz, elsőbbséget élvez a közoktatási intézmények felújítása, az összes környezetvédelmi fejlesztés és a közkincs program. Az agrárvállalkozások közül elsősorban a fiatal mezőgazdasági vállalkozókat támogatná a kormány, és mintegy 40 milliárd forintos hitelkeretet határozott meg a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül.

A kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy a számos hitelprogram összevonásával létrehozott hitelkerethez kapcsolódik a munkaügyi tárca 800 milliós támogatási kerete, vagyis aki a hitelből munkahelyeket teremt, támogatást is kaphat. A kormány döntött arról, hogy az összes kisvállalkozókkal foglalkozó kockázati tőkeforrást a Corvinus Rt. fennhatósága alatt egyesíti, így 7-8 milliárd forintnyi kihelyezhető tőke áll a vállalkozások rendelkezésére. Kóka János gazdasági miniszter jelezte: ez a forrás arra szolgál, hogy a magyar cégek is vonzóak legyenek a nagy tőkeigényű tevékenységet végző vállalatok számára.

Mostantól a www.lendulet.hu oldalon minden forrás megtalálható, attól függetlenül, hogy európai, hazai, kormányzati vagy más intézménytől lehet-e hozzájutni – hangzott el a tájékoztatón.

(radio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.