időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Újabb sokmilliárdos állami üzlet Gyurcsány korábbi üzletfelének

Magyar Nemzet
2005.04.17. 22:08

Ismét jól jövedelmező állami megbízáshoz jutott a miniszterelnök korábbi üzletfeléhez, Erdős Ákoshoz köthető Állami Nyomda, miután a napokban meghívásos eljárásban választották ki a Pénzjegynyomdával közös konzorciumukat személyi igazolványok, lakcímkártyák, gépkocsitörzskönyvek és forgalmi engedélyek gyártására. A keretszerződés becsült értéke nyolcmilliárd forint.

Közzététel nélküli, meghívásos eljárásban választották ki a napokban az Állami Nyomda Rt.-Pénzjegynyomda konzorciumot személyazonosító igazolványok, gépjárműtörzskönyvek, forgalmi engedélyek és lakcímet igazoló igazolványok gyártására és szállítására.

A keretszerződést április 7-én írta alá a Belügyminisztérium (BM) Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala, illetve a konzorciumot képviselő Gyergyák György, aki az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó Állami Nyomda vezérigazgatója.

Ismeretes, Gyurcsány Ferenc éppen az Erdős Ákos nevével fémjelzett Láng Holdingnak adta el korábban a Perfekt Rt.-t, és a Láng Holding vásárolhatta meg a Nemzeti Tankönyvkiadót is.

Az interneten is közzétett szerződés szerint a több millió darab okmány gyártásáért és leszállításáért körülbelül nyolcmilliárd forint ütheti majd a Pénzjegynyomda és az Állami Nyomda markát.

Urbán György, a BM Központi Hivatalának vezetője lapunknak kijelentette: azért közzététel nélküli, meghívásos eljárásban választották ki a beszállítókat, mert a konzorciumnak kizárólagossági joga van az A és B kategóriába sorolt, fent említett biztonsági okmányok gyártására.

Leszögezte: a közbeszerzési törvény a kizárólagosságosság miatt lehetővé tette, hogy meghívásos eljárásban kérjék fel a két nyomdát, amelyek már hosszú évek óta látják el ugyanezt a feladatot. Urbán György szerint évente mintegy másfél millió lakcímkártya és hét-nyolcszázezer személyi igazolvány és forgalmi engedély kibocsátása prognosztizálható.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, 355 milliós ajánlatával az Állami Nyomda nyerte meg a közelmúltban az EU-konform receptek gyártására kiírt tendert, illetve alvállalkozóként lettek befutók az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által vetőmagcímkék, valamint a MÁV által menetjegytekercsek gyártására meghirdetett pályázaton.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.