Zwack-bizottság: vizsgálják Draskovics és Medgyessy felelősségét

A bizottság vizsgálata arra vonatkozik, hogy milyen összefüggések mutathatók ki a jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása és Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, valamint Arnold Mihály lemondása között.

MNO
2005. 06. 28. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zwack-vizsgálóbizottság, amely a Zwack Unicum Rt. adóügyét hivatott kivizsgálni, negyedik ülésén meghallgatta a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnokát, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Vegyvizsgáló Intézetének igazgatóját, valamint a Pesti Jövedéki Adójegy és Zárjegy Hivatal volt parancsnokát.

A bizottság vizsgálata a parlamenti határozat értelmében arra vonatkozik, hogy milyen összefüggések mutathatók ki a jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, ezzel a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék alóli mentesítése és Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, valamint Arnold Mihálynak, a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnokának a lemondása között.

A bizottság mindezekkel kapcsolatban vizsgálni hivatott Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter felelősségét is.

Sajnálja, hogy ebből politikai ügy lett, hiszen ez „szakmai ügynek”, a 16-os számú vámhivatal kezdeményezésére, normál adóügyi vizsgálattal indult – mondta Arnold Mihály, aki 1992-től 2003-ig volt a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.

A vizsgálat során felvetődtek olyan tarifális, szakmai kérdések, amely kérdésekre a vámhivatalnak kellett választ adnia. A VPOP jogi iránymutatást kért a pénzügyminisztériumtól, hogy a vizsgált Zwack Unicum Rt. terméke esetében mi legyen a termék vámtarifaszáma. A pénzügyminisztérium a VPOP Vegyvizsgáló Intézetének javaslata ellenére más vámtarifaszám besorolást javasolt – mondta Arnold.

Arra a bizottsági kérdésre, miszerint a Zwack Unicum-ügy vezetett-e Arnold Mihálynak a VPOP országos parancsnoki posztjáról történő lemondásához, az érintett úgy válaszolt: nem ez volt a fő ok, ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Lemondása indokaként azt mondta: „nem tudtam eleget tenni az elvárásoknak”.

Horváth Zsolt fideszes képviselő kérdésére, hogy egyértelműen besorolható volt-e a vizsgált termék egy vámtarifaszámba, az igazgató azt válaszolta: az intézet erre az eredményre jutott a tarifálás szabályai alapján.

Azért, hogy el tudják dönteni, hogy a Zwack Unicum Rt.-nél a vizsgált termék melyik vámtarifa besorolásba tartozik, több szakértő véleményét kérték, többek között a VPOP Vegyvizsgáló Intézetének és külső szakértőnek a véleményét is – mondta Bálint Csaba, a volt 16-os számú vámhivatal volt parancsnoka.

A bizottsági ülés elején Font Sándor, a testület fideszes elnöke bejelentette, hogy a Zwack-vizsgálóbizottságnak a jelentéstervezetét augusztus 23-ig kell a parlament elé bocsátania. A vizsgálóbizottság felállítását Font Sándor (Fidesz), a Nemzeti Fórum tagja kezdeményezte a Zwack Unicum Rt. egyes termékeinek áfa-besorolásával és az azt követő eljárásokkal kapcsolatban.

hvg.hu, MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.