Pénzeső a baloldali és kormányzati forrásokból működő médiának

Kizárólag baloldali kötődésű, illetve kormányzati forrásokból működő médiumok nyertek az informatikai tárca 200 millió forintos, az európai uniós információk terjesztésére kiírt tavalyi pályázatán. A nyertesek többsége egyelőre nem teljesítette a pályázatban vállalt kötelezettségét.

Magyar Nemzet
2005. 07. 11. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztelevízión, annak egyik kft.-jén és a Pécs TV-n kívül a Hit Gyülekezetéhez kötődő Magyar ATV, a Nap-keltét is készítő, Gyárfás Tamás vezette St. Plusz Kft. és az MSZP-s milliárdos Kapolyi László által megszerezni kívánt nyíregyházi Kölcsey TV részesülhetett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tavalyi, 200 milliós keretösszegű pályázatából.

Az SZDSZ-es irányítású IHM Információs társadalom – európai televíziók című pályázatának kiírása szerint az a közműsor-szolgáltató vagy saját gyártási kapacitással rendelkező műsorkészítő szerepelhetett sikeresen a megméretésen, amely a támogatásból készült műsorszámban vállalta az információs társadalommal, Magyarország EU-csatlakozásával, illetve az unióval kapcsolatos ismeretek terjesztését.

A támogatási összeget a pályázatok nyertesei a műsorok készítéséhez szükséges eszközök beszerzésére is fordíthatták. A tételes elszámolás mellett azonban vállalniuk kellett azt is, hogy a támogatásból létrehozott tartalmakat digitalizálják, archiválják, és honlapjukon hozzáférhetővé teszik.

Mindezekkel szemben a nyertes pályázók közül csak az ATV honlapján van utalás a minisztériumra, de ott sem a pályázattal kapcsolatban. Mint olvasható: „A Magyar ATV technológiai fejlesztését az IHM támogatta.” A minisztérium sajtóosztályán a csatorna támogatásával kapcsolatban szűkszavúan csak annyit mondtak: a pályázatokat átnézve a Magyar Nermzet minden kérdésre választ talál.

A nyertesek internetes honlapjainak többségén a pályázati követelményeknek megfelelő tartalom nem található meg. A Magyar Nemzet megkereste a nyertes médiumok vezetőit, akik – bár mindegyik helyen ígéretet kaptunk rá – sem az elnyert támogatás felhasználásáról, sem a tartalmak elérhetőségéről nem szolgáltak információval. Egyedül a Pécs TV-nél állították: minden támogatott műsort archiváltak, az anyagokat fel lehet kutatni a honlapjukon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.