Valaki leállíttatta a Zwack Rt. elleni jövedéki vizsgálatot?

Levélben fordultak a Zwack-ügyet vizsgáló Parlamenti bizottsághoz és az Ügyészi Nyomozó Hivatalhoz a 16. vámhivatal, magukat megnevezni nem kívánó munkatársai amiatt, hogy egy vámtarifaszám-átsorolás útján az akkori SZDSZ-es képviselő Zwack Péter cége többmilliárd forintos haszonra tett szert – az adófizetők kárára. A levelet Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke péntek délután vette kézhez, és ma juttatta el a tagokhoz, és mutatta be a sajtó munkatársainak.

MNO
2005. 07. 18. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nevesíti azon szereplőket ez a levél, akiknek feladata volt a Zwack-ügyet leállítani, mondta Font Sándor hétfői sajtótájékoztatóján. A bizottsági elnök emlékeztetett arra, hogy főleg Draskovics Tibor egykori és Veres János mai pénzügyminiszter nevéhez köthető a Pénzügyminisztérium azon törvénymódosítása, amelyek nyomán lehetetlen ismét hozzájutni a többmilliárdos összeghez. A bizottság vizsgálata a parlamenti határozat értelmében arra vonatkozik, hogy milyen összefüggések mutathatók ki a jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, ezzel a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék alóli mentesítése, Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, továbbá a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata és annak másfél éve elmaradó következménye között.

Font Sándor felidézve a történteket, elmondta: 2001 októberében a 16-os számú vámhivatal kezdeményezésére normál adóügyi vizsgálat indult a Zwack Unicum Rt.-nél. A vizsgálat során felvetődtek olyan tarifális kérdések, amely kérdésekre a vámhivatalnak kellett választ adnia – mondta. A vermutokért a Zwack Rt. ugyanis a 125 forintot fizetett literenként a 295 forint helyett. A vámhivatal külső szakértőt is bevont a vizsgálatba, s az eredményről többször is értesíti Mészárosné Horváth Katalint, a 16-os számú vámhivatal vezetőjét.

A 16-os számú vámhivatal dolgozóinak levele

Időközben Zwack Péter 2002 áprilisában-májusában SZDSZ-es országgyűlési képviselő lett. Júniusban kiderült, hogy 2-2,5 milliárd forintos köztartozása van a Zwack Unicum Rt-nek. Zwack Péter – nem erre hivatkozva – lemondott képviselői mandátumáról. A VPOP jogi iránymutatást kért a pénzügyminisztériumtól, hogy a vizsgált Zwack Unicum Rt. terméke esetében mi legyen a termék vámtarifaszáma. A pénzügyminisztérium illetékes főosztálya 2003 februárjában mindenkit összehívott, és a VPOP Vegyvizsgáló Intézetének javaslata ellenére más vámtarifaszám besorolást javasolt – a Zwack Rt.-vel egyetértve.

2003 áprilisában távozott Arnold Mihály, majd a Pénzügyminisztérium egy botrányos törvénymódosítást kezdeményezett, mely szerint a lezárt vizsgálat után nem lehet bolygatni a korábbi ügyeket – fogalmazott Font Sándor. Ezzel gyakorlatilag megmentették a Zwack Unicum Rt-t a bírság nélkül is több milliárd forintos összeg megfizetésétől. A bizottság meg kívánja hallgatni a minisztérium vezetését is – azaz véletlenül épp Veres János minisztert, aki az ügylet ideje alatt államtitkár volt a PM-ben.

Forrás: fideszfrakcio.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.