időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Fidesz: Késik a költségvetési intézmények támogatása

MNO
2005.08.15. 09:46

Várhatóan hamarosan megszületik annak a kormányhatározatnak a szövege, amellyel a Pénzügyminisztérium felfüggeszti a költségvetési intézmények utolsó negyedévi támogatásának folyósítását – olvasható a Fidesz kulturális tagozatának közleményében.

Néhány költségvetési intézmény gazdasági igazgatóját már tájékoztatta főhatóságuk, hogy a kormány egy olyan határozat tervezetét készíti elő, amely szerint októbertől felfüggesztenék a havi költségvetési támogatás folyósítását. A tervek szerint ez nem jelentené a támogatás elvonását, mert az év utolsó banki napján az elmaradt támogatások – egy összegben – rákerülnének az intézmények bankszámláira – írja Pálinkás József (Fidesz) a közleményben.

Hozzáteszi: a 2004. évi pénzmaradvány sok intézménynél viszonylag magas volt. Ennek okai között nagy súllyal jelentkezik az, hogy egyes pályázati alapok (pl. NKTH) az év utolsó banki napján folyósították a támogatásokat, amint erről az MTA egyik kutatóintézetének vezetője az egyik napilapban pontos tájékoztatást adott. A december végén befolyt bevétel elköltésére már nem volt mód. A maradvány tavalyi szintjének előírása, és a költségvetési támogatás felfüggesztésével való kikényszerítése az intézmények jelentős részénél súlyos működési zavarhoz, csődhelyzethez vezethet. Különösen aggasztó, hogy ilyen súlyú kormányzati intézkedésről az intézmények csak kiszivárogtatás révén értesülhetnek.

Felszólítjuk a pénzügyminisztert, hogy adjon azonnali és egyértelmű tájékoztatást a költségvetési intézmények támogatásának felfüggesztésére vonatkozó tervekről – olvasható a közleményben. (OS)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.